Törvényjavaslatot nyújtott be a Lehet Más a Politika (LMP) egyes közjogi tisztségviselők újraválaszthatóságának megszüntetése érdekében – jelentette be Schiffer András, a párt frakcióvezetője szerdán.

Az ellenzéki politikus a parlamentben újságíróknak azt mondta: az LMP olyan törvényjavaslatot nyújtott be a Háznak, amely szerint az egyes független közjogi tisztségviselők esetében kizárnák az újraválaszthatóságot.

Hozzátette: a javaslat azért született, mert az elmúlt hetekben szerinte számos “aggasztó jel” mutatott arra, hogy a kétharmados többség nem kíván fékeket és az ellensúlyokat a közjogi rendszerben.

Az egyes közjogi tisztségviselők újraválaszthatóságának megszüntetésével összefüggő törvények módosítása kimondja az Alkotmánybíróság tagjainak, az Állami Számvevőszék elnökének, illetve alelnökének, az országgyűlési biztosoknak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a legfőbb ügyésznek, valamint a Költségvetési Tanács tagjainak újraválasztási tilalmát.

Az LMP frakcióvezetője szerint az újraválasztható közjogi tisztségviselők nagyon könnyen abba a gyanúba eshetnek, hogy munkájukat a ciklus végén ahhoz igazítják, várhatnak-e a kormánytöbbségtől bizalmat egy újabb ciklusra.

Schiffer András közölte: az LMP ezen törvényjavaslat után arra terjeszt majd be módosítást, hogy limitálja az eltölthető ciklusok számát például a megyei bírósági elnököknél, valamint az önkormányzati tisztségviselőknél.