Egyszerűsítené az utóbbi időben egyre átláthatatlanabbá vált jogszabályi dzsungelt, valamint erősítené a szakmai és tudományos munkát Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) új, megbízott elnöke.

A július 21-én kinevezett vezető csütörtöki budapesti bemutatkozó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a szakszerűség-jogszerűség-gyorsaság hármas követelménye az utóbbi időben megbomlott, a hangsúly túlságosan a hivatal munkájának gyorsítására esett. Mint mondta, a jogszabályokhoz nem koncepcionálisan, hanem ad hoc jelleggel nyúltak hozzá és sok hatáskört is elvontak a hivataltól. Hangsúlyozta: ezeket a hatásköröket vissza kell állítani, méghozzá áttekinthetőbb formában.

Tamási Judit elmondta: vezetése alatt erősíteni szeretné a hivatal szakmaiságát és tudományos háttérmunkáját, emellett szakmai irányelvek kiadását is tervezi. Kiemelte, hogy a tudományos háttérbázisnak továbbra is az intézmény keretein belül kell működnie, és meg kell teremteni azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a tudományos munka érdemben belefolyhat a hatóság tevékenységébe.

Kifejtette: a kormány örökségvédelmi programjának szellemében szeretnék megszünteti az egyházakat sújtó hátrányos megkülönböztetést az örökségvédelem terén, és felújítanák a határon túli magyar örökségvédelmi programot is, mely 1998 és 2002 között működött, később azonban fokozatosan elhalt.

Az örökségvédelem és a fejlesztések viszonyáról kifejtette: filozófiája nem eredendően fejlesztésellenes, de örökségi területeken csak olyan, integrált szemléletű fejlesztéseket tud támogatni, amelyek tiszteletben tartják a történeti értékeket és azok megóvását, sőt bővítését is beemelik a fejlesztés koncepciójába.

“Már csak azért is támogatom a fejlesztéseket, mert a jövő örökségvédőinek is kell valami munkát biztosítani” – jegyezte meg némi öniróniával.

Tamási Judit beszélt arról is, hogy felfogása szerint a kulturális örökség fogalma tágabb, mint a jogszabályok által védett értékek köre. “Minden, amit egy közösség annak érez és fogad el, a kulturális örökség része. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy bővítsük ezt az örökséget, fedezzük fel és vegyük birtokba értékeinket szellemi és lelki értelemben” – fogalmazott.

A KÖH megbízott elnöke a kulturális örökségvédelem munkáját a környezetvédelemhez is hasonlította. Mint mondta, e területek közös célja, hogy a természeti és az épített környezet védelmének szemlélete minden ágazati politikát és jogszabályt áthasson. “Egy örökségbarát nemzeti jogrendszerre van szükség, melyben a nem örökségvédelmi tárgyú törvények is tekintettel vannak az örökségvédelmi szempontokra” – hangsúlyozta.

Tamási Judit újságírói kérdésre elmondta: támogatja a világörökségi törvénytervezet újbóli kidolgozását, mivel az előző javaslat szakmailag nem volt kielégítő. “Mielőbb el kell kezdeni a tervezet revízióját, majd elindítani az egyeztetéseket” – fűzte hozzá.