A sportjog érdekesnek tűnő téma, kiaknázatlan, nem elcsépelt. Talán ennek is köszönhetően azonban nincs igazán elérhető szakirodalma. Pontosabban eddig nem volt. Az ELTE PPK könyvtára elindította ugyanis új on-line szolgáltatását, az interneten bárki számára elérhető „Sportjogi adatbázis”-t. – Dr. Hegedűs Dóra írása a Jogi Fórum sportjogi mellékletében.

A sportjog mint téma fiatalsága – és valamennyire létének vitatottsága – miatt nem is nagyon készülnek/készülnek sportjogi tárgyú publikációk. Ugyanakkor az országban a nyolc jogászképző intézmény közül öt karon folyik szervezett formában sportjogi oktatás, két egyetem még sportjogi szakjogász képzést is indít évről évre. Erről az oldalról szemlélve tehát nehezen elképzelhető, hogy a relatíve elterjedt sportjogi oktatás – és feltehetőleg az érdeklődők nagy száma – ellenére a fentebb említetteken kívül más írások nem készültek/kés­zülnek. A sportjogi kutatásokkal foglalkozók kutatásaik eredményeit csak szűk, helyi körben teszik elérhetővé, és munkáikat nem jelenítik meg a bárki számára egyszerűen, költségmentesen elérhető világhálón. Ez azonban sajnálatos módon a „jogterület” fejlődésének nem tesz jót.

Ezen a helyzeten változtathat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara (ELTE PPK) könyvtárának on-line szolgáltatása, az Interneten bárki számára elérhető „Sportjogi adatbázis”.

A szolgáltatás két rétegű. Az adatbázis nagyobb részt a sportjogi művek pontos bibliográfiai adatait és fizikai fellelhetőségeit tartalmazza, tehát alapvetően egy on-line bibliográfiai adattár. Azon források, tanulmányok ugyanakkor, melyek elektronikus formátumban is elérhetők, illetve más tulajdonságaik  miatt könnyen elektronikus formába alakíthatók, azok teljes terjedelmükben az adatbázis részét képezik, és egy link segítségével pdf formátumban azonnal letölthetők.

Dr. Hegedűs Dóra írása az ELTE új szolgáltatásáról teljes terjedelmében elolvasható a Jogi Fórum sportjogi mellékletében →