Egyértelmű jogszabályi környezet teremt a lakosság élet- és vagyonbiztonságának megteremtéséhez, vagyis a tágabb értelemben vett közbiztonság javításához az új katasztrófavédelmi törvénycsomag az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új vezetője, Bakondi György reményei szerint – írja a hétfői Népszabadság.

Az interjúban Bakondi az egyik kulcskérdésnek nevezi a tömegrendezvények biztonságát. A szervezőknek akár egy pár száz fős falusi búcsúnál is ki kell majd jelölni azt az intézkedésre jogosult személyt, akit veszélyhelyzet esetén a katasztrófavédelem emberei riaszthatnak.

Az árvízveszélyes területeken élőket érinti, hogy meghatároznák a védekezéshez szükséges támogatási normatívákat, illetve egyértelmű és világos szabályokat hoznának a helyreállításra. Bakondi határozott álláspontja: az embereket az árvíz sújtotta térségekben is fel kell készíteni, és megteremteni a gyors tájékoztatás feltételeit. A beavatkozásra önkéntes csoportokat hoznának létre, és biztosítanák a védekezéshez szükséges készleteket.

A jövőben a Kormányzati Koordinációs Bizottság már a rendkívüli helyzet kihirdetése előtt intézkedhetne, a védekezésért pedig egyetlen személy felelne.

Változik majd a veszélyes üzemekre vonatkozó szabályozás is. Ezek tulajdonosainak fel kell készülniük arra, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben érvényesítik a szennyező fizet elvét. Így megvizsgálják, hogy miért közpénzekből, illetve a biztosítók tűzvédelmi hozzájárulásából állják a lakosságriasztó rendszerek kiépítését és fenntartását – írja a lap.

A kritikus infrastruktúra üzemeltetőinek felelősségét is fokozottan kívánják érvényesíteni. Bakondi szerint meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy akár hatósági eszközökkel is felléphessenek, ha egy szolgáltató nem teremti meg az üzemzavar gyors elhárításának feltételeit.

Bakondi mindemellett ígéri: a polgári védelemnél létszámfejlesztés lesz, és új eszközöket – többek között terepjárókat – állítanak rendszerbe.

Bővebben a Népszabadság Online oldalán →