Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozatában egymillió forintos bírságot szabott ki a Malév egyik leányvállalatával, a földi kiszolgálással foglalkozó Malév GH Zrt.-vel szemben, mert az diszkriminálta egy munkavállalóját szakszervezeti tevékenysége miatt.

A Helsinki Bizottság ügyvédje, dr. Győző Gábor a Malév GH Zrt. egyik szakszervezeti titkárát képviselte a vállalat elleni eljárásban. A szakszervezeti tisztségviselő szerint 2009 végén azért nem hosszabbították meg magasabb szintű munkaköri kinevezését, mert a munkáltató túlságosan „aktívnak” értékelte a szakszervezetben végzett munkáját, valamint emiatt csökkent a fizetése is. A tisztségviselőnek többek között szerepe volt a Malév GH Zrt.-nél 2009 végén szervezett sztrájkban is. Szerinte szakszervezeti tevékenysége volt az oka annak is, hogy kevesebb továbbképzésen vehetett részt.

Az EBH 2010. július 23-i határozatában megállapította az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, és egymillió forint bírságot szabott ki a cégre. A bírság kiszabásakor a hivatal azt is figyelembe vette, hogy a Malévhoz hasonló, nagyszámú munkavállalót foglalkoztató szervezetnél különösen fontos a megfelelő szakszervezeti érdekképviselet biztosítása, amely egyben alkotmányos alapjog is.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata

***

A szakszervezeti tisztségviselőnek a Magyar Helsinki Bizottság Jogklinika programja nyújtott jogi képviseletet. A 2008 óta működő program keretében az ELTE és a Miskolci Egyetem jogi karának hallgatói, valamint a Helsinki Bizottság és egyes ügyvédi irodák ügyvédei nyújtanak ingyenes jogi segítséget a hátrányos megkülönböztetés áldozatainak. A program az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával indult.