Péntektől Kövér László az Országgyűlés elnöke: az új parlament második házelnöke Schmitt Pált váltja a poszton, aki augusztus 6-tól Magyarország államfője.

Kövér Lászlót a parlament nyári rendkívüli ülésszakának utolsó napján, július 22-én választotta meg az Országgyűlés az új házelnöknek. Elődje, Schmitt Pál, aki pénteken lép hivatalba a Sándor-palotában, két hónapig töltötte be a tisztséget.

A Fidesz országos választmányának elnöke a titkos szavazáson 304 igen és 50 nem szavazatot kapott; a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy képviselőcsoport testületileg elutasította a házelnök személyét. Az MSZP előre jelezte, hogy nemmel voksol majd, és a frakcióvezető-pártelnök sem gratulált személyesen a megválasztáshoz.

A Fidesz elnöksége július 8-9-i alcsútdobozi ülésén tárgyalt a házelnökválasztás kérdéséről. Másnap, július 10-én Kövér László újságírói kérdésre közölte: vállalja a tisztséget.

Orbán Viktor szóvivője, Szijjártó Péter végül július 16-án jelentette be hivatalosan, hogy a pártelnök-miniszterelnök Kövér Lászlót javasolja házelnökjelöltnek a Fidesz-KDNP-frakció számára, amely egyhangúlag támogatta a politikus megválasztását.

Kövér László, aki a Fidesz egyes számú párttagkönyvének tulajdonosa, 1990 óta tagja az Országgyűlésnek.

Kövér László a megválasztását követően adott interjújában azt mondta: politizáló házelnöknek készül; célkitűzései között szerepel a Ház normálisabb működésének, tekintélyének megerősítése; a sajtóval, a dohányzással, a beléptetéssel, a parkolással kapcsolatos ügyek újragondolása; egy 2014-től, a kisebb parlamenttel összefüggő új házszabály előkészítése; valamint új, szakaszosabb parlamenti munkarend végiggondolása.

Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke korábban úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy augusztus 6-án, pénteken – vagyis az új házelnök és az új államfő hivatalba lépésének napján – írja alá az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülésén elfogadott törvényeket. Közte például a gazdasági törvénycsomagot és a médiacsomagot is.