A Köztársasági Őrezredtől a Terrorelhárítási Központhoz kerülhet szeptember 1-jétől a köztársasági elnök és a miniszterelnök állandó védelme – derül ki abból a kormányrendelet-tervezetből, amely a Belügyminisztérium (BM) honlapján olvasható.

Az elképzelések szerint az őrezred a továbbiakban – mások mellett – az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökének, az utóbiztosításra jogosultaknak, a Magyarországon tartózkodó, nemzetközileg védett személyeknek, valamint a kijelölt létesítményeknek a védelmét látja majd el.

A BM honlapján az olvasható, hogy a Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló tervezet véleményezési határideje augusztus 18. Korábban Pintér Sándor belügyminiszter úgy nyilatkozott, szeptember 1-jével alakul meg a Terrorelhárító Központ. A hivatal létrehozásával kapcsolatos feladatok ellátására Pintér Sándor miniszteri biztosnak nevezte ki Hajdú Jánost, a Fidesz volt biztonsági igazgatóját.

A tervezet szerint a Terrorelhárítási Központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő költségvetési szerv lesz. A központot főigazgató vezetheti majd, akit a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök nevez ki és ment fel.

A központ – mint a dokumentumban írják – végrehajtja a terrorcselekmény, a légi jármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése és az emberrablás bűncselekmények megszakítását, valamint – a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a más fegyveres és rendvédelmi szervek felkérésére – a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett emberek elfogását, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítását, illetve az ön- vagy közveszélyes állapotban lévő emberek elfogását.

Elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét, szervezi és koordinálja a terrorcselekmények megelőzését és elhárítását végző szervek tevékenységét.

A rendelettel a parlament elnökét kivennék az utóbiztosításra jogosultak köréből.

A tervezet indoklásában az olvasható, hogy a globális biztonsági kihívások között egyre jelentősebb szerepet játszik a nemzetközi terrorizmus. “A szabadság, a biztonság és a rend térségének megteremtése elképzelhetetlen az állam hatékony védelmi funkciójának kiépítése és működtetése nélkül. Ehhez egy olyan koherens, a szükséges információkkal, tudással, képességgel rendelkező szervezetre van szükség, ami egyszerre biztosít hatékony fellépést a nemzetközi és hazai terrorizmus, illetve az annak bázisát jelentő szervezett bűnözés, valamint az egyre növekvő erőszakosságot mutató, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett személy elleni bűncselekmények elkövetőivel szemben, ugyanakkor biztosítja az állampolgári jogok lehető legteljesebb tiszteletben tartását” – írják.