Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a romagyilkosságok ügyében; a rendőrség mind a négy, őrizetbe vett gyanúsított ellen vádemelést javasol – jelentette be Csizner Zoltán, az NNI megbízott vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Csizner Zoltán összesítése szerint a nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyedülálló bűncselekmény-sorozatban 9 helyszínen összesen 78 lövés történt, 7 helyszínen összesen 11 Molotov-koktélt dobtak el. A bűncselekmények során hatan haltak meg, köztük egy gyerek, továbbá öten súlyosan megsérültek és köztük is van egy gyerek. A nyomozók szerint összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették az elkövetők.

Az NNI megbízott vezetőjének közlése szerint a bűncselekmény-sorozat azért is egyedülálló, mert a korábbiakkal ellentétben nem szexuális indíttatású volt, nem anyagi haszonszerzés motiválta a tetteseket, hanem az emberölés volt a céljuk.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint korábbi sérelmekből fakadó bosszú és a félelemkeltés volt a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat elkövetőinek motivációja.

Csizner Zoltán az MTI kérdésére azt mondta: az elkövetők személyes sérelme a régmúltban történt, az nem kapcsolódott a bűncselekmény-sorozat áldozataihoz. Nincs kapcsolat az elkövetők és az áldozatok között – szögezte le. Hozzátette: a tettesek a településeket – ahol a támadásokat végrehajtották – úgy választották ki, hogy “nem sokkal a bűncselekmény elkövetése előtt történt olyan esemény, ami a társadalom érdeklődését felkeltette“, így ők is felfigyeltek az adott településekre.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mi alapján választották ki az elkövetők a sértetteket, Csizner Zoltán azt válaszolta: a megközelítés és a távozás biztonsága volt az elsődleges szempontjuk, hogy a támadás minél kevesebb kockázattal járjon. A sértetteknek semmilyen közük nem volt ehhez, egyszerűen pont ők laktak ott – tette hozzá.

Három gyanúsított adott le halálos lövést a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozatban – közölte Tóth András, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnügyi főosztályának vezetője hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mint mondta, Nagycsécsen P. Zsolt, Tatárszentgyörgyön és Kislétán K. István, Tiszalökön K. Árpád adott le halálos lövést. A rendőrség által bemutatott táblázat szerint – amely összefoglalta a bűncselekmények helyszíneit és az elkövetőket – a negyedik gyanúsított, Cs. István csak az utolsó két helyszínen volt jelen, akkor is sofőrként.

Ugyanakkor – derül ki a táblázatból – jellemzően K. Árpád volt az, aki biztosította az elkövetéshez a két társát, K. Istvánt és P. Zsoltot, bár voltak olyan bűncselekmények is, amelyeket K. Árpád egyedül követett el.

A romák sérelmére elkövetett támadássorozat elkövetői csak olyan helyszínek vonatkozásában tettek beismerő vallomásokat, ahol nem sérült meg senki – mondta Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NNI vezetője beszámolt róla, hogy az elkövetők részben beismerő vallomásokat is tettek. Az MTI kérdésére, hogy ez pontosan mit jelent, kifejtette: olyan helyszínek tekintetében kaptak a cselekményekkel kapcsolatban “egyértelmű válaszokat”, vagyis beismerő és másokra terhelő vallomásokat, ahol az elkövetés “egyszerű” volt, nem sérült meg senki, és nem tudják tagadni, hogy a helyszínen jártak.

Azoknál a helyszíneknél, ahol az elkövetés súlyosabb következménnyel járt, vagyis megsérült vagy meghalt valaki, nem vállalják ennek a felelősségét, nem tettek beismerő vallomást – szögezte le.

A romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat három gyanúsítottját – K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot – társtettesként, sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 év alatti sérelmére, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással és lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsítják.

K. Árpádot továbbá foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel is gyanúsítják, amiért 2008. június 2-án kétszer rálőtt a debreceni menekülttáborra, és ennek során egy ember könnyebben megsérült.

A bűncselekmény-sorozat negyedik gyanúsítottját, Cs. Istvánt – aki két helyszínen sofőr volt – előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják a rendőrök.
 

A térképvázlatok és más adatok azt támasztják alá, hogy más helyszíneken is készültek romák sérelmére bűncselekményt elkövetni a gyilkosságsorozat gyanúsítottjai – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Dócs András, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályának vezetője; Erdőkertes, Kisvárda és Hajdúhadház volt a tervezett célpont.

A lefoglalt bizonyítékok és a gyanúsítottak vallomásai alapján további bűncselekményekre is fény derült: a gyilkosságsorozathoz használt fegyvereket 2008. március 6-án rabolták el egy besenyszögi hivatásos vadásztól, ebben a bűncselekményben K. Árpád, K. István és P. Zsolt vett részt. Az elkövetők éjszaka törtek rá az alvó családra, és szereztek meg hét fegyvert, köztük a gyilkosságokhoz használt hármat.

A vadászhoz úgy jutottak el, hogy eladásra hirdette egyik fegyverét. Ebben a támadásban nem sérült meg senki.