A közmédiumok esetében a megrendelésekhez kell kötni a támogatásokat, és egyfajta normatív támogatás kiszámíthatóvá tenné a közmédia működését – mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a Népszabadság hétfői számában közölt interjúban.

“Pontosan meg kell határozni, hogy mit ért az állam közszolgálat alatt, és milyen feladatokat finanszíroz, magyarul a megrendeléshez kell kötni a támogatást. A kiszolgáltatott helyzet helyett, amelyben az állam vagy ad pénzt, vagy nem ad, a normatív irányba kell elmozdulni, hogy hosszabb távra kiszámíthatóvá válhasson a közmédia működése” – fogalmazott Szalai Annamária.

Azt azonban nem merné határozottan állítani, hogy lesz közszolgálati normatíva, mert ez – mint mondta – a részletszabályozás során dől majd el ősszel. Szalai Annamária bízik abban, hogy az átalakulás után valóban arra költik majd a pénzt az intézmények, amire kell, tehát a tartalomra.

A politikus beszélt arról is, hogy érdemes áttekinteni a közmédiumok szerződéseit, és ahol lehet, módosítani azokat.

A Magyar Távirati Irodával (MTI) kapcsolatban Szalai Annamária azt mondta, a hírszolgáltatás ingyenessé tétele azért lenne jó, mert ha már az állam egyszer pénzt ad a nemzeti hírügynökség fenntartására, akkor a híreket el is kell juttatni az emberekhez.

A médiapolitikus azt mondta, hogy az MTI piacról szerzett bevételei roppant csekélyek. Hozzátette: “nem láttam, hogy tettek volna különösebb erőfeszítést, hogy növeljék, és főleg átláthatóvá tegyék. Nem tudni, kivel és milyen alkukat kötöttek, miért kerül az egyik médiumnak több pénzbe az MTI szolgáltatása, mint másnak”.

Úgy vélte, az MTI “nagyon kényelmesen eléldegélt a költségvetési támogatásból, rendkívüli helyzetekre hivatkozva pedig mindig pluszforrásokat igényelt”.

Ha átszervezik az MTI működését, akkor nem igényel több közpénzt az ingyenesség – mondta a politikus, aki szerint a közmédia egészének finanszírozását új pályára kell állítani.

A médiacsomag elleni szakmai tiltakozással kapcsolatban Szalai Annamária úgy fogalmazott, hogy a médiacsomagról évek óta zajlanak az egyeztetések, így az átalakítás senkit sem érhetett váratlanul. Kiemelte: rengeteg javaslat érkezett a szakmától, és ezek figyelembe vételével számos módosítást el is fogadott az előterjesztő. Az ősszel elfogadandó kerettörvény vitáját pedig azért nem folytatták le gyorsított ütemben, mert várják a szakmai észrevételeket – említette meg.

A közmédia átalakítását megalapozó törvénnyel az volt a cél, hogy minél előbb rend legyen, a jelenlegi helyzet ugyanis tarthatatlan – mondta Szalai Annamária. “A rendszer minden elemében beteg, ezért határozott lépéseket kell tenni” – fűzte hozzá.

Szalai Annamária az átalakulás és az újonnan felálló médiahatóság kapcsán a szemléletváltást tartja fontosnak, és úgy vélte, hogy az állam azért tart fenn hatóságokat, hogy azok a közösség érdekeit védjék és képviseljék. A bizonytalanság az átalakulások velejárója, és nem félni kell tőle, hanem bízni abban, hogy jobb világot hoz – fogalmazott Szalai Annamária.

A teljes interjú elolvasható a Népszabadság Online oldalán →