Több mint 28 ezer érvényes ajánlószelvényt kell összegyűjtenie annak, aki főpolgármester-jelölt kíván lenni az októberi önkormányzati választáson – derül ki a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének hétfői hirdetményéből.

Tiba Zsolt főjegyző emlékeztetett: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán főpolgármester-jelölt az lesz, akit a főváros választópolgárainak két százaléka ajánlott. (A korábbi szabályozás szerint az lehetett főpolgármester-jelölt, akit a fővárosi választók fél százaléka jelöltnek ajánlott.)

“A közszemlére tett névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a fővárosban összesen 1.407.470 fő. (…) A főpolgármester-jelölt állításához szükséges ajánlások száma 28.150 darab” – olvasható a hirdetményben.

A fővárosi választóknak is legkésőbb csütörtökön kell megkapniuk az októberi 3-ai önkormányzati választásra szóló értesítőt és a három (tömbbe fűzött) ajánlószelvényt. Az egyiken (amely fehér színű) – lakóhelyük szerint – kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselő-testület egy tagját (sárga színcsíkkal jelzett), míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvény zöld színcsíkos).

Főpolgármester-jelöltet szeptember 3-áig lehet bejelenteni a Fővárosi Választási Bizottságnál.

Eddig nyolc párt, illetve szervezet hozta nyilvánosságra, hogy kit indít főpolgármester-jelöltként. A Fidesz-KDNP Tarlós Istvánt, az MSZP Horváth Csabát, a Jobbik Staudt Gábort, az LMP Jávor Benedeket, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) Schmuck Andort, a Szabad Emberek Magyarországért – Összefogás 2010 (SZEMA) Ungár Klárát, a Roma Polgári Tömörülés (RPT) és a Fővárosi Cigány Önkormányzat Makai Istvánt, a Kétfarkú Kutya Párt Victora Zsoltot nevezte meg főpolgármester-jelöltjének.