Visszamenőleges szabályt alkot a kormány a kétéves gyes háromévesre történő emelésénél. A törvényjavaslatot ősszel tárgyalja az Országgyűlés.

Nagy Anna kormányszóvivő egy, az óvodai és bölcsödei férőhelyek bővítését firtató kérdésre szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a kormány vissza akarja állítani a korábbi helyzetet, azaz a jelenlegi két évről újra háromra akarja növelni a gyes időtartamát. Elmondta még, hogy a törvényjavaslat szerepel az őszi jogalkotási tervben és a szabály visszamenőleges hatályú lesz, azaz a 2010. május 1-je után született gyermekeket nevelők is igénybe vehetik majd a hároméves gyest.

A kormány őszi jogalkotási tevei között szerepel egy átfogó, az egyes szociális, fogyatékosügyi, gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat benyújtása, amelyet a tervek szerint novemberben fogadna el a parlament, a szabályozás pedig kitérne többek között a gyes és gyed újraszabályozására, illetve a gyes melletti 8 órás munkavégzés tilalmának visszaállítására.

Kapcsolódó cikk:

Süss fel napközi! – Megoldás vagy kényszerpálya a családi napközi? – Jogszabályi háttér →