Tucatnyian fordulnak a szocialisták munkajogi segélyszolgálatához, sokan bírósághoz is mennek – tudta meg a Népszabadság.

A napilap keddi száma ismerteti, hogy a jogsegélyszolgálat elindításáról még az MSZP egyik korábbi kongresszusa döntött. A szolgálat alapvetően a munkavállalói jogvédelemre szakosodott, s a megalapozatlanul elbocsátott dolgozók számára biztosít jogi segítségnyújtást. A gyakorlott munkajogászok által végzett szaktanácsadás ingyenes.

A segélyszolgálat elindításának közvetlen kiváltó oka a kormánytisztviselőkről szóló törvény tervezete volt, amely – első lépcsőben az úgynevezett kormányhivataloknál – lehetővé teszi az indokolás nélküli elbocsátást, csökkenti a felmondással járó költséget, és gyakorlatilag megszünteti az újonnan felvett tisztviselőkkel szembeni minőségi szakmai követelményeket – nyilatkozta a Népszabadságnak Fogarasiné Deák Valéria, a jogsegélyszolgálat szervezője.

A jogsegélyszolgálatnál az elmúlt hetekben tucatnyian jelentkeztek jogi tanácsadásért, a legtöbben személyesen vagy e-mailben. Fogarasiné azt mondja: amikor a kifogásolt törvény még nem volt hatályban, a legtöbben azért kértek jogi tanácsadást, mert “bizonyos jelekből” már látták, hogy el fogják őket távolítani. “Először szabadságra küldték őket, majd amikor az lejárt, akkor mentesítették őket a munkavégzés alól. De eközben már látták, hogy az asztaluknál új emberek dolgoznak. Egyértelmű volt, csak arra vártak, hogy a jogszabály hatályba lépjen, és indoklás nélkül el lehessen őket távolítani. Mindez nemcsak azért felháborító, mert megalázó körülmények között távolítanak el kiváló szakembereket, de azért is, mert olyan helyzetbe hozzák őket, hogy nem tudják szervezni az elhelyezkedésüket” – fogalmazott a jogsegélyszolgálat szervezője.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán →