Bár már két hetük sincs a jelölőszervezeteknek és jelölteknek az ajánlószelvények összegyűjtésére, eddig a feltehetően sok ezer indulni kívánó független jelölt közül csak körülbelül 1.900-an jelentkeztek be az adatvédelmi biztos nyilvántartásába – mondta el Révész Balázs, az adatvédelmi biztos irodájának főosztályvezető-helyettese.

Emlékeztetett rá: az adatvédelmi törvény kötelezi az önkormányzati választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteket és független jelölteket, hogy jelentsék be az ajánlószelvények gyűjtésével járó adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba.

A jelölteknek, jelölőszervezeteknek ugyanis ajánlószelvényeket kell gyűjteniük, amelyek tartalmazzák a választó családi és utónevét, lakóhelyét, személyazonosítóját, saját kezű aláírását – ezek személyes adatok, az adatvédelmi törvény szerint a gyűjtés adatkezelésnek minősül, be kell jelenteni a nyilvántartásba.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ajánlószelvények gyűjtésének rendszerét annak ellenére tartja fenn a jogalkotó, hogy mind a hivatali elődök, mind a hivatalban lévő adatvédelmi biztos, Jóri András folyamatosan szorgalmazta az ajánlószelvények gyűjtésének megszüntetését, és olyan módszer kidolgozását kezdeményezte, amely nem jár személyes adatok kezelésével. A biztos az adott körülmények között azonban nem tehet mást, mint hogy betartatja a törvényt.

A független jelölteknek és jelölőszervezeteknek a gyűjtés megkezdése előtt kellene bejelentkezniük az adatvédelmi nyilvántartásba, egy formanyomtatvány kitöltésével. Az adatvédelmi biztos internetes oldalán (http://abiweb.obh.hu/abi/) egyszerűsített adatlapot helyeztek el kitöltési útmutatóval, hogy megkönnyítsék a jelöltek, jelölőszervezetek dolgát. A nyomtatványt kitöltve e-mailen vagy postai úton várja a hivatal.

Révész Balázs megjegyezte: az adatvédelmi nyilvántartásba bejelentés a választási eljárás lefolytatását nem érinti. Vagyis amikor egy jelölt leadja az összegyűjtött ajánlásokat a helyi választási bizottságnak, a bizottság nem jogosult ellenőrizni, hogy eleget tett-e a jelölt (vagy jelölőszervezete) a bejelentési kötelezettségnek.

Az önkormányzati választások sajátossága, hogy többségében független jelöltek indulnak: 2006-ban összesen 88,5 ezer jelölt indult az önkormányzati választáson, ebből 52 ezer 500-an függetlenként. Az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint eddig mintegy 2.000 jelölt adta már le ajánlószelvényeit az októberi választásra, közülük 1.400-an függetlenként indulnak.

Az adatvédelmi biztos hivatalánál eddig körülbelül 1.900-an jelentkeztek be a nyilvántartásba, közülük 1.200-an e-mailben és 700-an postán küldték be az adatlapot. A számok alapján valószínűsíthető, hogy a bejelentőlapok nagyobb tömege a következő napokban érkezik be az adatvédelmi biztos irodájához.

Révész Balázs hozzátette: nem szankcionálják, ha egy jelölt vagy jelölőszervezet elmulasztja bejelenteni az ajánlószelvény-gyűjtést az adatvédelmi biztos nyilvántartásába, de a jelölteknek, jelölőszervezeteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy érzékeny adatokat kezelnek, és a jogszabály előírja a bejelentési kötelezettséget.

Aki úgy gyűjtött és adott le ajánlószelvényeket, hogy nem jelentkezett be a nyilvántartásba, ezt utólag is megteheti, de ennek csak akkor van jelentősége, ha maradt nála összegyűjtött, de le nem adott szelvény. Ekkor ugyanis még adatkezelőnek számít, a törvény előírása szerint pedig ezeket a szelvényeket szeptember 6-ig meg kell semmisíteni, az összegyűjtött és leadott ajánlószelvényeket pedig a helyi választási iroda semmisíti meg a voksolás napján.

Az adatvédelmi biztos hivatala “megengedően” értelmezi a jogszabályt, tekintettel az önkormányzati választáson induló jelöltek, jelölőszervezetek számára, valamint a lerövidült jelöltállítási időre. Vagyis a független jelöltek, jelölőszervezetek a bejelentéssel eleget tesznek törvényes kötelezettségüknek, az ajánlószelvények gyűjtésének megkezdéséhez nem kell megvárniuk a nyilvántartásba vétel visszaigazolását.

Az igazi megoldást azonban az jelentené, ha a jogalkotó eltörölné az ajánlószelvények gyűjtését, vagy úgy megreformálná, hogy az ne járjon a személyes adatok kezelésével – mondta a főosztályvezető-helyettes.