Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az október 3-i önkormányzati és kisebbségi választásra szerdai ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), ezzel az önkormányzati választásra nyilvántartásba vett szervezetek száma 60-ra emelkedett, a kisebbségieké pedig 82-re. A kisebbségi választáson négy jelöltre lehet szavazni az OVB állásfoglalása szerint.

Az OVB az önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Nemzeti Fórum Egyesületet (Nemzeti Fórum), a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségét (MCDSZ) és az Új Pólus Közéleti és Kulturális Egyesületet (Új Pólus).

A testület a települési kisebbségi önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Magyarországi Gradiscei Horvátok Egyesületét (DGHU) és a Saxlehner András Közhasznú Egyesületet.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek, kisebbségi szervezetek) állíthatnak, és a választáson – a listás választások kivételével – független jelöltek is részt vehetnek.

A települési kisebbségi önkormányzati választáson azonban jelöltet csak olyan társadalmi szervezet állíthat, amelynek a választás évét megelőzően legalább három éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Független jelöltek indulására a törvény nem ad lehetőséget.

Mivel a választáson jelöltet csak nyilvántartásba vett jelölőszervezet állíthat, a jelölőszervezeteknek a választás kitűzése után nyilvántartásba kell vetetniük magukat (a közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön).

A bejelentést az illetékes választási bizottságnál kell megtenni: ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát akar állítani, akkor az OVB-nél, ha csak egy megye, illetőleg a főváros területén, de azon belül több településen (fővárosi kerületben), akkor a területi választási bizottságnál, ha pedig csak egy településen, akkor a helyi választási bizottságnál.

Az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokra egyaránt szeptember 3-ig van lehetőség jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére.

Az OVB korábban már 57 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az önkormányzati választásra, a települési kisebbségi választásra pedig 80 jelölőszervezetet. Köztük több olyan jelölőszervezet is van, amely mindkét választástípusban kérte nyilvántartásba vételét, hogy országosan tudjon jelölteket állítani.

OVB: A kisebbségi választáson négy jelöltre lehet szavazni

Az Országos Választási Bizottság szerdai ülésén állásfoglalást adott ki a kisebbségi szavazólapmintával kapcsolatban. A testület szerint a vonatkozó jogszabályok “rendszertani értelmezése” alapján nem öt, hanem négy jelöltre lehet majd “ikszelni” október 3-án a szavazólapokon.

Állásfoglalás kiadására azért volt szükség, mert egy beadványban két, egymásnak ellentmondó választási jogszabály közötti ellentmondás feloldására kérték a testületet.

A problémát az okozza, hogy a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosításáról szóló 2010. évi LXII. törvény úgy módosította a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló 2005. évi CXIV. törvényt, hogy a jövőben “a kisebbségi választópolgár legfeljebb 4 jelöltre szavazhat”.

A választási eljárási törvény mellékletében szereplő szavazólapon azonban nem négy, hanem – tévesen – öt képviselő “beikszelési” lehetősége szerepel. (A törvényben feltehetőleg figyelmetlenség miatt maradt benne a korábbi öt “ikszelés” lehetősége, mert a jogalkotó időközben egy másik törvényben négyre csökkentette az elnyerhető kisebbségi mandátumok számát.)

Az OVB állásfoglalásában azt írta: a testület álláspontja szerint a települési kisebbségi önkormányzati választás jogszerűsége kizárólag abban az esetben biztosítható, ha a (…) szavazólapmintát a helyi választási bizottság a következő tájékoztató szöveggel fogadja el: ‘“Évényesen szavazni legfeljebb 4 jelöltre lehet!”