A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2010. május 21. napja óta Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntető ügyben (amely nyomozást a főügyészségünk a BRFK-val együttműködésben folytatja) a mai napon Hagyó Miklóst újabb bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki az ügyészség.

Hagyó Miklós megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy mint Budapest Főváros Önkormányzatának Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási főpolgármester-helyettese – hivatali helyzetével visszaélve – 2008. márciusában arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV Zrt. megbízott vezérigazgatóját, hogy évente 15 millió forintot adjon át a részére – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

A követelése nyomatékosítása érdekében Hagyó Miklós kilátásba helyezte, hogy amennyiben Balogh Zsolt nem adja át a kért összeget, akkor a Balogh által egy kft számára 2007. decemberében – Hagyó utasítására – szabálytalanul kiállított teljesítés-igazolás miatt ellehetetleníti.

E fenyegetéssel, valamint az általa folyamatosan tanúsított erőszakos, ellentmondást nem tűrő viselkedéssel Hagyó Miklós félelmet keltett Balogh Zsoltban, aki ennek hatására jogtalan előnyként 2008. és 2009. évben is 15-15 millió forintot juttatott Hagyó Miklósnak.

Hagyó Miklós ezen cselekménye hivatalos személyként elkövetett zsarolás bűntette megállapítására alkalmas.

Hagyó Miklós panaszt jelentett be a gyanúsításközléssel szemben, majd vallomást tett – tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Hagyó Miklós gyanúsított előzetes letartóztatását a nyomozási bíró legutóbb 2010. szeptember 17. napjáig hosszabbította meg.

Előzmények

Balogh Zsolt a Magyar Nemzet című napilap ez év március 6-i számában nyilatkozott arról, hogy ő személyesen 15 millió forintot adott át Hagyónak egy nokiás dobozban, s további csaknem 55 millió forint jutott el hozzá más csatornákon a BKV-tól.

A BKV-val kapcsolatos ügyekben tavaly kezdett nyomozni a BRFK. A botrány akkor pattant ki, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgatónak 2008 márciusában – prémiumokkal együtt – mintegy százmillió forintos végkielégítést fizettek ki, ezután pedig havi 1,2 milliós fizetéssel tovább foglalkoztatták.

A rendőrség nyomozást indított több BKV-s szerződéssel kapcsolatban és meggyanúsította Regőczi Miklós volt kommunikációs vezérigazgató-helyettest, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt és Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság is nyomoz egy vesztegetési ügyben, amelyben érintett a BKV volt jogi igazgatója, Sziebert György, illetve Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport egykori jogi igazgatója. Sziebert Györgyöt 2009. december 4-én egy mélygarázsban fogta el a rendőrség, amint éppen egy szerződésből visszamaradt pénzt adott át a gyanú szerint.

A BKV-ügy egyes szálait ez év május 21-én vette át a Központi Nyomozó Főügyészség. Hagyót néhány nappal korábban, mentelmi jogának lejártakor vették őrizetbe, és azzal gyanúsították meg, hogy közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével, vagy tanácsadással összefüggésben.