Az ügyészség ejtette a vádat, ezért a Fővárosi Bíróság kedden megszüntette a haditechnikai eszközzel való visszaélés miatt indult eljárást azzal a férfival szemben, aki tavaly nyáron olyan tollat rendelt Kínából, amelybe kamerát építettek. A döntés, fellebbezés hiányában, jogerőre emelkedett.

Az eredeti vádirat szerint a férfi 2009 augusztusában az interneten Kínából rendelt egy többfunkciós tollat. Az ügyészség szerint a golyóstollba olyan eszközt építettek be, amely átalakítás nélkül alkalmas arra, hogy azzal rejtett kép- és hangfelvételt készítsenek. Ez a többfunkciós toll haditechnikai, titkosszolgálati eszköznek minősül, amelynek behozatala engedélyköteles, a férfi ugyanakkor nem rendelkezett ilyen engedéllyel – tartalmazta a vádirat. A Fővárosi Főügyészség T. Viktort haditechnikai termékkel visszaélés bűntettével vádolta.

Az ügyészség képviselője a keddi tárgyaláson ejtette a vádat, mondván az eszköz megszerzése nem, csak forgalomba hozatala engedélyköteles, a férfi azonban saját célra rendelte a készüléket.

A tárgyaláson a férfi elmondta: 20 dollárért, mintegy 4.000 forintért rendelte a tollat egy ismerősének. Az egyik legnagyobb keresőprogramban “két kattintással” jutott el az eszközhöz és egy úgynevezett virtuális számla révén fizette ki azt. Pár héttel később levélben értesítette a vámhatóság, hogy lefoglalták a csomagot, majd telefonon értesítették, hogy gyanúsítottként hallgatják ki. A férfi a bíróságon és újságírók előtt is azt mondta: ekkor szembesült azzal, hogy olyan cselekményt követett el, amely miatt eljárás alá vonható.

Szintén újságírók előtt a férfi arról is beszélt, hogy baráti társaságban rendszeresen készítenek felvételeket például mobiltelefonnal, vagy nyaralások alkalmával.

Ügyvédje, Lichy József újságíróknak azt vetette fel, hogy ha szó szerint értelmezzük a vonatkozó kormányrendeletet, akkor akár egy virágcserépbe állított, kamerával ellátott mobiltelefon is haditechnikai eszköznek minősülhet, nem csupán egy Kínából rendelt 4.000 forintos bóvli. Hangsúlyozta: a vádbeli bűncselekmény 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget.

A bíró az ítélet indoklásában hangsúlyozta: vádejtés miatti megszüntetés esetén nincs lehetőség arra, hogy elkobozzák az eszközt, ezért annak lefoglalását megszüntette és új vámeljárásra kötelezte a hatóságot. Így közigazgatási eljárásban dőlhet el, hogy visszakaphatja-e a férfi a tollat.