Új közbeszerzési törvény készül, és lép hatályba 2011 első félévében – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Külügyminisztérium külképviselet-vezetői értekezletén kedden.

A miniszter előadásában fontosnak nevezte a nemzeti érdekek, a kis- és középvállalkozói, a magyar tulajdonosi érdekek segítését a jogállamiság kereteiben és az európai uniós jogszabályokkal összhangban.

Elmondta, szakítani szeretnének azzal az elmúlt éveket jellemző gyakorlattal, hogy negyed-, illetve félévente módosultak a gazdasági tevékenységi szabályok, eljárási rendek.

Kifejtette, jelentősen növelni szeretnék az állam szerepét a közbeszerzéseknél és pályáztatásoknál. A kamarákkal együttműködve olyan szakértői, tanácsadói hálózatot kell kiépíteni, amely segít a kis- és középvállalkozásoknak abban, hogy ne kényszerüljenek további üzleti partnerek bevonására a pályázáshoz – hangsúlyozta.

A miniszter meggyőződése szerint a jelenlegi pályázati rendszer halasztást nem tűrő átalakítást igényel. Elmondta, hogy rendkívüli lemaradás tapasztalható a forráslehívásban, ezenkívül nagyon lassú, bonyolult és körülményes az eljárásrend. Utóbbi a pályáztatási rendre és a kifizetésekre is érvényes – állapította meg.

Fellegi Tamás kifejtette, hogy jelentősen egyszerűsíteni akarják a pályázati intézményrendszert, ennek folyamata már elkezdődött. Arra is törekednek, hogy nagyságrendekkel csökkentsék a kiírt pályázatok számát. Utalt arra, hogy értelmetlenül szétaprózódott, a nemzetgazdaság szempontjából értéktelen, érdektelen gazdasági teljesítményt célzó pályázatok is megjelentek.

A miniszter a kiemelt célok között említette a versenyképesség erősítését az átlátható, stabil jogszabályi környezet és a felhasználóbarát támogatási rendszer megteremtésével, valamint a bürokrácia csökkentését az elektronikus ügyintézés szélesebb körű bevonásával.

Közbeszerzési aktualitások – A közbeszerzésekről szóló  törvény 2010. júliusban elfogadott módosításai – Jogi Fórum konferencia, 2010. szeptember 28. →