Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a tanévkezdés időszakában a fővárosi általános iskolás gyermekek védelmére – mondta Tóth Tamás fővárosi rendőrfőkapitány szerdán.

A főkapitány a belvárosi Szent István Általános Iskolánál, a tanév kezdete előtt negyedórával tartott sajtótájékoztatóján elmondta: már háromszáz fővárosi iskola csatlakozott a két éve indított “Az iskola rendőre” programhoz, amely nemcsak a gyermekek, a tanárok és a szülők biztonságát szolgálja, hanem pozitív képet mutat a rendőrségről is.

A budapesti iskolák környékén szeptember végéig a tanítás megkezdése és befejezése előtt egy-egy órával érkeznek a helyszínre a rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők, akiknek a bűnmegelőzés mellett a gyermekek közlekedésének segítése is a feladatuk lesz, mivel a szünidő befejeztével jelentősen megnövekszik a közúti forgalom – mondta Tóth Tamás.

A budapesti rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint üzenő ládákat tesznek az iskolák bejáratához, hogy a diákok és a szülék észrevételeit beépíthessék programjaikba, és nyílt napokon szeretnék közelebb hozni és megismertetni a rendőrséget a gyermekekkel.

Tóth Tamás közölte azt is: szeptember végéig átfogó közlekedésbiztonsági akciót tartanak a fővárosban.

Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere üdvözölte az iskola rendőri programot, amelynek, mint fogalmazott “van értelme”, és egyetlen szülői panasz sem érkezett.

Közlése szerint a kerületőrség hat munkatársa segíti majd a gyermekek közlekedését és a rendőrök munkáját az iskolakezdés időszakában.

Molloné Balog Éva, az általános iskola igazgatója arról beszélt, hogy a gyermekek nevelése mellett nemcsak a diákok, hanem a tanárok és a szülők biztonsága is fontos, így bátran fordulhatnak az esetleges problémáikkal az intézmények környékén lévő rendőrökhöz.

A Szent István bazilika szomszédságában lévő iskola környékén, az útkereszteződéseknél és a gyalogátkelőhelyeknél a becsengetés előtt egyenruhás, láthatósági mellényt viselő rendőrök posztoltak, miközben folyamatosan érkeztek a szülők és a gyermekek a 2010/2011-es tanév első tanítási napjára.