Meghosszabbította a magyar kormány Czúcz Ottó bíró mandátumát, így további hat évre ő marad a magyar bíró az Európai Bíróság Törvényszékén – közölte kedden a luxembourgi székhelyű igazságügyi testület.

Ez év augusztus 31-ével a – korábban Elsőfokú Bíróságnak nevezett – Törvényszék bírói karában, ahová minden uniós tagállam egy-egy bírát delegál, lejárt 14 bíró mandátuma, köztük Czúcz Ottóé. A nyár elejéig tíz bíró mandátumának meghosszabbításáról döntöttek, további négy helyzete – köztük a magyar bíróé – akkor még nyitva maradt. Kedden az Európai Bíróság közölte, hogy Czúcz Ottó is a meghosszabbított mandátumú bírák között van, és az erről szóló magyar kormányzati döntést a tagállami kormányokat képviselő Tanács is hivatalosan megerősítette.

Czúcz Ottó a Szegedi Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát 1971-ben. Előadó volt a Munkaügyi Minisztériumban, majd oktatott, és 1992-től 1997-ig a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese volt. Alkotmánybírói tisztet látott el 1998 és 2004 között, majd az Európai Bíróság Elsőfokú Bíróságának bírája lett.