Közmédiumok Szakszervezeteinek Fóruma (KSZF) elnevezéssel együttműködési szervezetet hoztak létre a közmédiumokban dolgozókat tömörítő szakszervezetek. A csütörtökön megalakult KSZF-hez tizenhárom érdekképviselet csatlakozott.

A szervezet közleménye szerint a fórum a közmédiában dolgozók hatékony, összefogott érdekvédelmét kívánja szolgálni; célja a többi között a párbeszéd lehetőségének megteremtése a közmédiumok irányítására felhatalmazott hatóságokkal, közös fellépés kezdeményezése, tájékozódás az intézmények feladatainak és működésének átalakítási koncepciójáról, továbbá a foglalkoztatás-biztonság megteremtése és a jóléti intézmények megőrzése.

A kommüniké szerint a csatlakozók meggyőződése, hogy a közszolgálatiság egyik garanciája az a szakmai tapasztalat, értékrend és etika, amely a közmédiumoknál felhalmozódott, és amely nagyrészt a dolgozók munkafelfogásában és tudásában testesül meg. Mint írták, ebből fakad, hogy a munkaügyi kapcsolatok rendezettsége kiemelt érdek ebben a szférában.

A KSZF havonta egyszer ülésezik, és törekszik arra, hogy döntéseit konszenzussal hozza meg. Amennyiben ez nem sikerül, a kisebbségi véleményt is nyilvánosságra hozzák. A szervezet vezető testülete a koordinációs csoport, amely négy tagból – a négy közmédium egy-egy delegáltjából – áll.

A fórumhoz a Televíziós Dolgozók Szakszervezete, az MTV Gyártásvezetői Szakszervezet, a Televíziós Műsorkészítők Érdekvédelmi Szervezete, a Magyar Távirati Iroda Sajtószakszervezete, a Rádiós Műszakiak Szakszervezete, a Független Rádiós Szakszervezet, a Magyar Rádió Dolgozóinak Szakszervezete, a Duna Televízió Üzemi Szakszervezete és a Duna Televízió Dolgozóinak Szakszervezete csatlakozott. Társult tagjai a Magyar Televízió Üzemi Tanácsa, a Magyar Távirati Iroda Üzemi Tanácsa, a Duna Televízió Üzemi Tanácsa és a Magyar Rádió Üzemi Tanácsa.

A közmédiumokban működő munkavállalói érdekképviseletek képviselői augusztus 10-én jelentették be, hogy közös szakszervezeti fórum létrehozását kezdeményezik.