Bár a tagállamok egy része már évekkel ezelőtt részleges vagy teljes dohányzási tilalmat vezetett be, ezt sok helyen nyíltan megszegik. A Bizottság várhatóan jövőre mutatja be azt a jogszabály-tervezetet, amely a nyilvános helyeken, az egész Unióban megtiltaná a füstölést.

Az Európai Bizottság egy olyan jogszabályt készít elő, amely a nyilvános helyeken egész Európában megtiltaná a dohányzást. Miközben ugyanis az EU több országában az éttermekben, kocsmákban, nyilvános helyeken részleges vagy teljes dohányzási tilalom van érvényben, az EUobserver szerint egyes országokban még mindig könnyűszerrel lehet olyan helyeket találni, ahol valamiféle kivétel, vagy egyszerűen a törvény semmibevétele miatt rá lehet gyújtani.

A görög egészségügyi miniszter például a múlt héten jelentette be, hogy egy átfogó vizsgálat szerint Görögországban tíz bárból nyolc nyíltan megsérti a 2009 óta érvényben lévő dohányzásellenes törvényt.

A Bizottság egészségügyért felelős tagja ennek vetne egyszer és mindenkorra véget. „Teljes dohányzási tilalomra van szükségünk valamennyi nyilvános helyen, a közlekedési eszközökön és a munkahelyeken” – nyilatkozta John Dalli a német Die Weltnek. Közölte, hogy a Bizottság jelenleg is az ezt célzó jogszabályi javaslaton dolgozik, és ezt várhatóan jövőre terjeszti majd elő.

A biztos szavaiból egyértelműen kiderült az is: nem támogatja, hogy egyes bárok, kocsmák kivételt élvezzenek a dohányzási tilalom alól, hiszen – mint mondotta – ez az egész nem csak a vendégek, hanem az alkalmazottak egészségéről is szól. Azoknak, akik rendszerint gazdasági érvekkel lobbiznak a dohányzási tilalom bevezetése ellen, Dalli azt üzente, hogy a gazdasági előnyök nem lehetnek fontosabbak az emberek egészségénél.

A jogszabály-tervezet mindemellett arra törekedne, hogy a dohánytermékek kevesebb nikotint és egyéb mérgező anyagot tartalmazzanak, illetve rendelkezne arról is, hogy a boltokban a dohánytermékeket a továbbiakban olyan helyen tárolják, amely a vásárlók számára nem látható. A biztos elképzelései között szerepel az is, hogy a cigarettás dobozok küllemükben egységesek és a lehető legegyszerűbbek legyenek, a címkén pedig elrettentő képeket és a termék károsanyag-tartalmának leírását helyeznék el.

A dohányzás Európában éves szinten 650 ezer ember halálát okozza. Az egészségügyi biztos elmondása szerint különösen aggasztó, hogy a fiatalok közül is sokan hódolnak ennek a szenvedélynek, közülük ugyanis minden harmadik (egészen pontosan 35 százalékuk) dohányzik az EU-ban.