Médiatanács tegnapi döntései során a fokozatosság és az arányosság elvét tartotta szem előtt a szankciók kiszabásánál.

A tanács a legenyhébb jogkövetkezményt, a „figyelmeztetést” is alkalmazta, de a súlyos vagy ismételt jogsértéseknél a szabálytalankodó szolgáltatónak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. Tekintet nélkül a médiaszolgáltatók piaci erejére, az egyes műsorszámokban folyamatosan jelen vannak a normaszegő tartalmak, de az új médiatörvény alapján ezekben az ügyekben már differenciáltabb és nagyobb garanciákat biztosító szankciórendszer alapján lehet eljárni.

Hétről-hétre rendszeresen kerülnek a Médiatanács elé olyan tartalmak, amelyekkel kapcsolatban valószínűsíthető, hogy normaszegőek voltak. A mai napon összesen tizenhat ilyen ügyben határoztak a döntéshozók. A tizenhat esetből tizenegyben figyelmeztetést, öt esetben pedig pénzbüntetést szabtak ki szankcióként.

A reklámszabályok megsértése miatt kapott figyelmeztetést a NeoFM reggeli műsora. A szolgáltatónál első alkalommal fordult elő, hogy nem megfelelő módon tüntette fel a támogatót. A jelentős hallgatottságú rádióhoz hasonlóan több kisebb médiaszolgáltatóval szemben is a legenyhébb jogkövetkezményt – a figyelmeztetést – alkalmazták, tekintettel arra, hogy nem ismétlődő és kisebb súlyú jogsértésekről volt szó.

Az RTL Klubon sugárzott műsorokban előforduló jogsértések miatt ma összesen több mint hétmillió forintos szankciót szabott ki a tanács. A szolgáltató tavaly sugárzott saját gyártású műsorszámában egy közismert sportoló reklámnak minősülő feliratot viselt az öltözékén. Az eset óta egyébként változott a törvény, ezért a jövőben kevesebb hasonló ügyre kell számítani. Szintén az RTL Klubon két másik műsorszám sugárzásánál a korhatár besorolás enyhébb, illetve súlyos megsértése volt tapasztalható, amit szankcionált a tanács. Az elmúlt időszakban a TV2 is vétett a szabályok ellen burkolt reklám megjelentetésével, amiért kétmillió forintot kell majd fizetnie.

Az új médiatörvény alapján már differenciáltabb szankciórendszer áll a Médiatanács rendelkezésére a jogsértők ügyeiben, mely többek között figyelembe veszi az egyes szolgáltatók és a szolgáltatások közötti eltéréseket is. A bírság eszköze mellett négy alternatív szankció színesíti a palettát. Az egyik új lehetőség például az, hogy a jogsértőt kizárják a támogatási pályázatokból, azaz a szolgáltató bizonyos ideig nem kaphat működéséhez vagy műsoraihoz anyagi támogatást az Alaptól. Az eszközrendszer színesítését szolgálja az is, hogy a jövőben bármilyen törvénysértés esetén alkalmazható a „nyilvánosság szankció” akár a bírság alternatívájaként is, ami arra kötelezi a műsorszolgáltatót, hogy meghatározott műsorban jelentessen meg közleményt a jogsértésről. A „nyilvánosság szankció” a szolgáltatót a közvélemény erejével lesz képes rábírni a jogkövető magatartásra. A Médiatanács minden szankcióval kapcsolatos döntésénél a jövőben is szem előtt tartja az arányosság és a fokozatosság elvét, valamint a szankció kiszabásával elérni kívánt célt annak érdekében, hogy a közönség jogai ne sérüljenek.