Sikerrel zárult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nemzetközi hírközlési konferenciája csütörtökön. A találkozó középpontjában a Digitális Menetrend egyik kiemelt területe, a gyors és ultra gyors internet-hozzáférés elterjedésének elősegítése állt.

A fővárosban tartott rendezvényen felszólalt Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára és Mátrai Gábor, az NMHH elnökhelyettese is.

Magas szintű, nemzetközi hírközlési konferenciát rendezett csütörtökön Budapesten a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság. Az „All for Broadband- Broadband for all” című rendezvény nyitóbeszédében Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára arról beszélt, hogy az a széles sávú internet-hozzáférés és az infokommunikációs szolgáltatások fejlesztése jelentős szerepet játszik a munkahelyteremtésben, valamint növeli a versenyképességet és a fenntartható fejlődést is segíti.

Mátrai Gábor a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az Európai Unió Digitális Menetrendjének egyik fő célkitűzése, hogy a szélessávú internet minél több helyen és minél több embernek elérhető legyen. Az NMHH elnökhelyettese szerint ez közös cél, amelyet csak minden érintett közös és kitartó munkájával sikerülhet megvalósítani, a keresleti és kínálati oldalon még egyaránt meglévő korlátok lebontásával. Mátrai Gábor hozzátette, hogy az Új Széchenyi Tervben lesznek források a szélessávú internettel kapcsolatos beruházások támogatására is.

Abban a kérdésben, hogy kinek kell állnia a szélessávú internet-hozzáférés fejlesztésének költségeit, minden előadó egyetértett. Többen is hangsúlyozták, hogy azokban az esetekben, amelyekben a piaci szereplők nem vállalják a hálózat kiépítését – mert adott esetben nem érné meg nekik -, az államnak kell beavatkoznia. Ilyenek lehetnek például az alacsony népsűrűségű területek, vagy az gazdaságilag elmaradottabb régiók, hiszen ott lényegesen többe kerül a rendszer kiépítése, illetve jóval alacsonyabb a fizetőképes kereslet.