Fülöp Sándor láthatja el mandátuma lejártáig a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztségét.

Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának elnöke pénteken az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ahogyan Kállai Ernőt, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát, úgy Fülöp Sándort is biztosította arról, hogy mind személye, mind hivatala garantált.

Fülöp Sándor pénteki nyilatkozatára reagálva, miszerint világviszonylatban is példátlan visszalépés lenne, ha az új alkotmányból kimaradna az egészséges környezethez való jog és annak intézményes védelme, Szájer József úgy reagált: a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslata a világ egyik leghaladóbb, legelőremutatóbb alaptörvény-tervezete a természeti értékek megőrzését, a teremtett környezet megvédését, a természetvédelmet, a fenntartható fejlődést és a jövő nemzedékek iránti felelősséget illetően. A kormánypárti alkotmányjavaslat mind a négy részében hangsúlyosan jelenik meg ez a gondolat – fűzte hozzá.

Az indítvány nem kívánja megszüntetni a jövő nemzedékek ombudsmanjának intézményét, csak egységesíti az ombudsmani hivatalt annak érdekében, hogy “az állampolgárok világosan tudják a jogaikat védeni, hiszen a jogvédelemnek egyszerűnek kell lennie” – mondta, emlékeztetve: alkotmányjavaslatuk kimondja, hogy az alapvető jogok biztosa – aki helyetteseket nevez ki – különös figyelmet fordít a jövő nemzedékek érdekeinek, valamint a hazai nemzetiségek és népcsoportok jogainak védelmére.

Szájer József azt mondta, nyitottak a szövegpontosításra, hiszen sokan félreértették előterjesztésük ezen részét, és úgy értelmezték, hogy ez a kisebbségi, valamint a jövő nemzedékekért felelős ombudsman intézményének a megszüntetését jelentené, holott ez nincs így. Mindezt jelezte Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének is, aki a következő napokban várhatóan megkeresi majd az érintetteket.

“Négy ombudsman nem jobb jogvédelem, mint egy. Az egy ombudsman megfelelő szakhelyettesekkel (…) jobb garanciát tud képviselni, nagyobb súllyal tud megszólalni az állampolgárok jogainak a kérdésében” – vélekedett.

A politikus rámutatott: mivel az alkotmányozás folyamata még nem zárult le, nyitottak a módosító javaslatokra, azt azonban nem tartja szerencsésnek, ha az állami szervezetek képviselői a sajtón keresztül fogalmazzák meg a véleményüket.

Szájer József csütörtökön, miután egyeztetést folytatott a kisebbségi önkormányzatok vezetőivel, újságíróknak elmondta: a kormánypártok garanciát vállalnak arra, hogy Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mandátumának lejártáig folytathatja tevékenységét. Akkor is emlékeztetett arra, hogy az új alaptörvény tervezete egységesítené az ombudsmani hivatalt, így az alapvető jogok biztosának lennének helyettesei, köztük a jelenlegi kisebbségi ombudsman. Ennek megfelelően az egységes biztos helyettese lenne a jövő nemzedékekért felelős ombudsman is.