Nyolc vidéki rádió összesen 14 lejáró frekvenciaengedélye ügyében, ideiglenes műsorszolgáltatási jogosultságok meghosszabbításáról döntött a médiatanács legutóbbi ülésén.

Nyolc vidéki rádió összesen 14 lejáró frekvenciaengedélye ügyében, ideiglenes műsorszolgáltatási jogosultságok meghosszabbításáról döntött a médiatanács legutóbbi ülésén – közölte pénteken Kiricsi Karola, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szóvivője.

Ezúttal Debrecenben, Szekszárdon, Baján, Dunaföldváron, Szentesen, Szolnokon, Kalocsán, Hevesen, Hatvanban, Székesfehérváron és Tiszakécskén helyi frekvencián működő rádiók kaptak ideiglenes, további hatvan napra szóló műsorszolgáltatási engedélyt. Az új szabályozás értelmében kiszámítható pályázati rendszer jött létre, amely szigorú határidőket és garanciális szabályokat határoz meg. Megújult a médiaszolgáltatási díjak rendszere is, ez azt jelenti, hogy a díj mértékét a vételkörzet, az adott terület lakosainak vásárlóereje és a médiaszolgáltató piaci részesedése is befolyásolja – mondta Kiricsi Karola.

Korábban az ORTT-nek hatvan nap alatt kellett megvizsgálnia a pályázatokat, de arra nem volt törvényi határidő, hogy mikor kell döntést hoznia. Most a vizsgálati időszakra és az elbírálásra egyaránt van határidő, a hatósági döntést pedig indokolni kell. A garanciális elemek között szerepel az is, hogy jogorvoslati lehetősége is van a pályázónak. A médiatörvény értelmében a pályázat vizsgálatának és elbírálásának időtartama nyolcvan nap, a nyertessel a médiafelügyelet hatósági szerződést köt.

A hatóság 2011 végéig – a közigazgatási eljárási törvény alá helyezésből következően – hatósági szerződéssé alakítja minden meglévő frekvenciára vonatkozó szerződését. Az NMHH a következő hónapokban még 59 – köztük 5 budapesti – rádiós műsorszórási jogosultságot pályáztat meg, e pályázatok közül többről várhatóan már nyáron döntenek.