Az Európai Bizottság megerősítette, hogy egy nappal az EU-csúcs kezdete előtt nagyszabású támadás érte a Bizottság és az európai külügyi szolgálat számítógépes hálózatait. Hogy kik állnak az akció mögött, azt nem tudni, a cél egyelőre az, hogy felmérjék a támadás mértékét, illetve hogy megakadályozzák az információk kikerülését.

Az állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtti napon támadás érte az Európai Bizottság és az európai külügyi szolgálat számítógépes hálózatait. Az EUobserver szerint a Bizottság biztonsági okokra hivatkozva nem kívánta megosztani, hogy milyen jellegű támadásról van szó, de magát a támadás tényét megerősítette. Tisztviselők közben az akciót a francia pénzügyminisztérium hálózata elleni támadáshoz hasonlították, melyet tavaly hajtottak végre a G20-csúcs előtt.

Egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint az uniós intézmények rendszeres célpontjai az efféle akcióknak, de a mostani esetben nagyszabású támadásról van szó. A Bizottság első körben a fenyegetettség mértékét próbálja megbecsülni, illetve felfüggesztette az emailekhez való külső hozzáférést és az intézmények belső hálózatának, az intranetnek a működését.

A francia pénzügyminisztérium elleni tavalyi támadás mintegy 150 számítógépet érintett, és francia források szerint az információk egy részét kínai oldalakra irányították át. Egy uniós forrás szerint nem kizárt, hogy a mostani akciónak is lehet kínai szála. „Ez fontos csúcs lesz, több szempontból is. Vannak emberek, akik tudni akarják, hogy a tárgyalásokon mik a különböző álláspontok” – tette hozzá.

Az intézményi ügyekért felelős szóvivő, Anthony Gravali azonban nem akart spekulációkba bocsátkozni a támadás eredetéről.