Tizenhat uniós tagállamnak írt levelet az Európai Bizottság az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtása kapcsán. Tizenhat uniós tagállamnak írt levelet az Európai Bizottság az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtása kapcsán.

Tizenhat tagállamnál érdeklődött levélben az Európai Bizottság az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMS) végrehajtása kapcsán – jelentette be kedden az illetékes biztos, Neelie Kroes szóvivője. Az információ-kérés mögött a Bizottság azzal kapcsolatos kételye húzódik meg, hogy a tagországok korrektül végrehajtották-e az irányelvet. Ebben a fázisban azonban nincs szó semmiféle gyanú beigazolódásáról, éppen ezeket szeretné tisztázni kérdéseivel a Bizottság.

A levelek kiküldésére azt követően kerül sor, hogy Brüsszel végzett a 16 ország által lejelentett végrehajtási intézkedések kiértékelésével. A Bizottság többek között a származási ország elvének, a termékelhelyezésnek és más reklámfogásoknak, a gyűlöletre való uszításnak, a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak, a lehívható online szolgáltatások regisztrálásának, a válaszadás jogának, a fiatalkorúak védelmének, az európai gyártású művek promóciójának és a nagy jelentőségű események közvetítésének tagállami átvételével és érvényesülésével kapcsolatban kérdez rá a tizenhat uniós tagország hatóságainál. Ezen kérdések közül több olyan is van (származási ország szabályai, kiegyensúlyozott tájékoztatás, a lehívható online tartalmak regisztrációs kötelezettsége és a válaszadás joga), amelyek miatt nemrég a magyar médiaszabályozást is módosítani kellett.

Három tagállam, Lengyelország, Portugália és Szlovénia ugyanakkor még mindig nem tett eleget bejelentési kötelezettségének az audiovizuális irányelv nemzeti átültetéséről, amiért a Bizottság jogsértési eljárást indított.

Brüsszel a fennmaradó nyolc tagállam által notifikált intézkedéseket jelenleg vizsgálja, köztük az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv magyarországi átvételéről és ezzel összefüggésben 2011 második negyedévében küldhet ki újabb tájékoztatást kérő leveleket a kormányoknak.