Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Hágába utazott, hogy a soros uniós elnök Magyarország közigazgatási és igazságügyi minisztereként az Európai Unió nevében aláírja a gyermektartás és a családi tartások egyéb formáinak nemzetközi behajtásáról szóló hágai egyezményt.

A 2007. november 23-án létrehozott dosszié lényege, hogy a részes államok segítséget adnak a nemzetközi tartási ügyekben érintett személyeknek, akik így központi hatóságok segítségével gyors és egyszerű eljárással juthatnak hozzá az őket megillető, más országból származó tartásdíjhoz, vagy – másik oldalon – kérhetik az eset körülményeinek megváltozására tekintettel a tartásdíj leszállítását vagy megszüntetését. Az EU az aláírást követően csatlakozik az egyezményhez, miután a tagállamok is megteszik az ezzel kapcsolatos nyilatkozataikat.

Dr. Navracsics Tibor az aláírás után kétoldalú megbeszélést folytatott Ivo Opstelten holland igazságügyi miniszterrel, akivel áttekintették a magyar uniós elnökség igazságügyi prioritásaiként kezelt témák, például az Európai Öröklési Rendelet, az Információs rendszerek elleni támadások, a gyermekek szexuális bántalmazása vagy az áldozatvédelem ügyeinek menetét, aktualitásait. A magyar fél a találkozón hangsúlyozta: továbbra is elkötelezett aziránt, hogy elősegítse Horvátország csatlakozását az Európai Unióhoz.