A Széll Kálmán Terv azzal számol, hogy 2013-ig a gyógyszerár-támogatásra szánt állami források mintegy egyharmadát, azaz 120 milliárd forintot kell kivonni a rendszerből.

A kormány ezt úgy szeretné megtenni, hogy a betegek terhei ne növekedjenek – közölte Nagy Anna kormányszóvivő.

A kabinet konzultációt kezdett az új gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakításáról a gyártók és nagykereskedők képviselőivel, valamint szakmai és betegszervezetekkel. A kormány célja úgy csökkenteni a gyógyszertámogatásra fordított összeget, hogy a betegek terhei ne növekedjenek – mondta Nagy Anna csütörtöki tájékoztatóján. A kormány a tárgyaláson világossá tette, hogy:

  • ma nincs megfelelő ösztönzés a gyógyszerfelírás hatékonyságának növelésére,
  • hogy a gyógyszerek támogatása nem függ a tényleges hatékonyságuktól,
  • illetve hogy a jelenlegi támogatási rendszer nem áll összhangban a népegészségügyi célokkal.

Felmérések szerint a magyarok maguk is úgy gondolják, hogy túl sok gyógyszert szednek, és a szakmai szervezetek is egyetértenek azzal, hogy még vannak tartalékok ebben a rendszerben. A tárgyalópartnerek javaslatait hétfő délutánig várják – mondta a kormányszóvivő.

A kormány az egyeztetésen ismertette a beavatkozás lehetséges irányait, így a generikus program felélesztését és a korrupciócsökkentő intézkedések bevezetését; részleteket későbbre ígért. (Az eredeti készítményekkel azonos hatású, de jóval olcsóbb generikus gyógyszerek azok, amelyek a szabadalom lejárta után az eredeti szer hatóanyagát alkalmazzák.)

A március elsején ismertetett Széll Kálmán Terv azt tartalmazza: úgy kell átalakítani a gyógyszertámogatás rendszerét, hogy a gyógyszerek ára ne emelkedjen, de az adófizetők pénzéből kevesebbet kelljen költeni rá. A tervben az is olvasható, hogy a gyógyszertámogatásra fordított források összege messze meghaladja a régió átlagát, miközben rossz szerkezetben és indokolatlan mennyiségben fogynak a támogatott gyógyszerek. A dokumentum alapján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium – konzultációk után – július elsejéig alkotja meg az új gyógyszer-finanszírozási rendszerhez szükséges jogszabályokat. A terv azzal számol, hogy 2013-ig a gyógyszerár-támogatásra szánt állami források mintegy egyharmadát, azaz 120 milliárd forintot kell kivonni a rendszerből.