Egy jól működő egységes piac előfeltétele annak, hogy el lehessen érni az EU 2020 stratégiában megfogalmazott célkitűzéseket, és biztosítani lehessen Európában a versenyképességet és a fenntartható növekedést.

A Parlamentben szerdán elfogadott három állásfoglalás azzal kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat, hogyan lehet új lendületet adni az egységes piacnak.

A szerdán elfogadott három – nem jogalkotási – állásfoglalás a Parlament első válasza az egységes piaci intézkedéscsomagra. A csomag célja, hogy húsz évvel a Jacques Delors nevéhez fűződő egységes piac kiépítésének elindítása után új lendületet adjon annak működésének. Michel Barnier, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja jövő héten ismerteti a konkrét javaslatokat és intézkedéseket.

A három állásfoglalás témája illeszkedik az intézkedéscsomag három fő pilléréhez. Így például a lett, néppárti Sandra Kalniete által jegyzett jelentés („Irányítás és partnerség az egységes piacon belül”) határozottabb politikai cselekvést szorgalmaz az egységes piac fellendítése érdekében.

„A vállalkozásokat és a növekedést szolgáló egységes piac” című állásfoglalás uniós projektkötvények bevezetését szorgalmazza az innováció támogatása és a munkahelyteremtés érdekében. „Az európaiakat szolgáló egységes piac” címet viselő dosszié szerint pedig az „egységes piac kiteljesítésére irányuló lépéseknek a polgárok jogaira és az őket foglalkoztató kérdésekre, a fogyasztókra, a közszolgáltatásokat igénybe vevőkre és a vállalkozásokra kell összpontosítaniuk. Kézzelfogható eredményeket kell biztosítani számukra, hogy ismét bízzanak az egységes piacban.”

A képviselők elfogadtak egy kompromisszumos módosítást is, amely arra kéri a Bizottságot, hogy garantálja a szociális jogok tiszteletben tartását, és javasolja, hogy ahol indokolt, az egységes piacról szóló jogszabályokban a Bizottság tegyen utalást a szociálpolitikára és a szociális jogokra. Egy másik kompromisszumos módosítás arra szólítja fel a Bizottságot és a tagállamokat, hogy gondoskodjanak arról, hogy az általános gazdasági érdekű szolgáltatások, beleértve az általános érdekű szociális szolgáltatásokat, megfelelő színvonalúak legyenek.