“A kutatás és kapacitás fejlesztése kiemelten fontos a felsőoktatás terén is”- hangsúlyozta Réthelyi Miklós az „Irányítás és Sokszínűség” címmel megrendezett, felsőoktatási főigazgatók és miniszterek hétfői, budapesti találkozóján.

A nemzeti erőforrás miniszter kiemelte: az Unió versenyképességének erősödéséhez elsősorban az emberi erőforrás fejlesztésére van szükség.

Az EU2020 stratégiának fontos szerepe lesz abban, hogy a minőség és sokszínűség megteremtésével az új generáció alkalmazkodni tudjon a jövő kihívásaihoz – mondta Réthelyi Miklós.

A hosszú távú stratégiák között -folytatta – a nemzeti erőforrásaink racionálisabb felhasználásával regionális képzési központok kialakítása is szerepel. Az infrastrukturális átalakítást, valamint az együttműködést, mint a közös európai felsőoktatási stratégiának két alapkövét emelte ki a miniszter.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elmondta: az új felsőoktatási rendszer kialakításánál az európai normákat is figyelembe kell venni, de mindenképp a nemzeti kultúra és identitás megőrzése mellett.

A 2006-ban bevezetett Bologna-rendszer újragondolásával az osztatlan tanárképzés kerül visszaállításra, segítve az értékálló pedagógus-életpályamodell kialakítását – hangsúlyozta az államtitkár asszony.