Az Európai Bizottság hadat üzenne az internet sebességével kapcsolatos félrevezető hirdetéseknek, és a szolgáltatóváltást akadályozó piaci gyakorlatnak. A BruxInfo értesülései szerint a testület kedden fogad el jelentést a május 25-én hatályba lépő telekommunikációs szabályok szigorú betartatásáról.

Az Európai Bizottság kedden fogadja el azt a jelentést, amellyel kifejezi elkötelezettségét a még inkább nyitott internet megteremtése iránt – értesült a BruxInfo. A testület ezzel a dokumentummal akarja előre felhívni a figyelmet arra, hogy éberen fog őrködni a május 25-én hatályba lépő új telekommunikációs szabályok fölött, megcélozva, hogy az új jogszabályt a gyakorlatban is alkalmazni fogják a tagállamok, a hatóságok, és a szektorban működő cégek.

A Bizottság a szigorú ellenőrzéshez az Európai Hírközlési Szabályozók Testületét (BEREC) hívja segítségül, amelyen keresztül a tagállami hatóságokat kéri a jogszabályok szigorú betartatására.

Az EU intézmények által elfogadott irányelv-módosítás nyomán májusban egy sor új szabályozás lép hatályba. Ezek rendelkeznek majd

az átláthatóságról,
a szolgáltatás minőségéről,
a szolgáltatóváltás szabályairól.

Átláthatóság – A Bizottság szerint az európai internetezőknek joguk van ahhoz, hogy az összes létező információ ismeretében hozzanak döntést arról, hogy mely szolgáltató, mely termékét választják. Ezekbe beletartozik az is, hogy biztosan tudják, milyen sebességű internetre fizetnek elő, ezt mennyire korlátozhatja a szolgáltató, és milyen „kiskapuk” vannak a szolgáltatók számára arra, hogy ne kelljen teljesíteni az ajánlatban tett ígéreteket.

Május 25. után a szolgáltatóknak kötelező lesz teljes körűen informálni az előfizetőket a szerződés aláírása előtt minden eshetőségről. Ebbe beletartozik az is, hogy a szolgáltatók hogyan kezelik az internetes forgalmat, ennek milyen hatása lehet a sebességre, és hogy csökkentik-e a kapcsolat sebességét bizonyos esetekben. A testület megjegyzi, hogy a tagállamok többségéből már érkezett panasz a BEREC-hez azzal kapcsolatban, hogy az internet nem olyan gyors, mint amilyet a hirdetésekben előrebocsátottak.

Szolgáltatás minősége – Keményen fellépne Brüsszel az ellen is, hogy egyes szolgáltatók korlátozzák, vagy letiltják az úgynevezett jogszerű internetes tartalmakat és szolgáltatásokat. Számos olyan előfizetés létezik, amelyben a szolgáltatók nem teszik lehetővé például internetes kép- és hangátviteli rendszerek futtatását (pl. Skype). A Bizottság szerint az ilyen jellegű korlátozások főként a mobilinternet-előfizetéseknél gyakoriak, márpedig ezek használatához mindenkinek joga van, aki az internetért fizet.

A testület itt felhívja a figyelmet arra, hogy a fő gondot nem is a direkt tiltók jelentik, hanem azok a cégek, amelyek névlegesen ugyan nem tiltanak meg szolgáltatásokat és tartalmakat, de olyan technikai feltételeket teremtenek (pl. alacsony sávszélesség), amelyek okán gyakorlatilag mégsem lehet igénybe venni ezeket.

Az Európai Bizottság az elfogadandó jelentésében állítólag a folyamatos és gyors internetforgalmat is kikényszerítené a szolgáltatóktól. A testület megjegyzi, hogy míg egy email elküldésénél megengedett az, hogy néhány másodperc alatt van csak a címzettnél, de a videoalapú beszélgetéseknél ez már zavaró lehet. Csak úgy mint a hivatkozás arra, hogy mindez a „túl sok internetező miatt van”. A BruxInfo birtokába került jelentés szerint Brüsszel azt is kéri az európai szolgáltatói szövetségtől, hogy vizsgálja felül a cégek gyakorlatát, és pláne szüntesse meg azt a piaci magatartást, hogy egyes szolgáltatók extra pénzért extra sávszélességet ajánlanak a zsúfolt időszakokban.

Szolgáltatóváltás – A szolgáltatóváltással összefüggő problémák leginkább a mobiltelefont használókat sújtják. Amióta uniós előírással lehetőség van a telefonszámok hordozhatóságára, sok telefonáló néz szembe azzal, hogy a szolgáltatóváltáskor a mobiltelefonszám átírásához akár egy hét is szükséges. A május 25-én hatályba lépőszabályok egy napban maximálják a szolgáltatóváltáshoz szükséges időt, ennek betartatását pedig az európai szolgáltatói szövetséggel monitorozná a Bizottság.

Brüsszel azt várja a BEREC-től, hogy az év második felében folyamatosan vizsgálja a szolgáltatói gyakorlatot. A legfőbb megállapításokról az Európai Bizottság jelentést ad ki még idén. Ez alapján további jogszabály-módosítást is kezdeményezhet a testület, ha úgy találja, hogy a tagországok, és a cégek továbbra is renitensek a szabályok alkalmazásakor.