Magyarország soros uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan folytat ma Budapesten megbeszéléseket Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. A világszervezet dél-koreai vezetője tárgyal vendéglátójával, Schmitt Pál köztársasági elnökkel, továbbá Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel, és találkozik az ellenzék képviselőivel is. A főtitkár előadást is tart az ENSZ előtt álló kihívásokról a Magyar Tudományos Akadémián.

ENSZ-főtitkár utoljára 2000-ben járt Magyarországon, a ghánai Kofi Annan személyében.
Schmitt Pál és Ban Ki Mun legutóbb tavaly, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán találkozott New Yorkban.
Budapesti látogatása előtt Ban Ki Mun az MTI tudósítójának nyilatkozva azt mondta, esélyesnek tartja Magyarországot arra, hogy 2012-2013-ban a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává váljon. Hangsúlyozta: tudomása szerint Magyarország keményen dolgozik a tagság elnyeréséért, és reméli, az ország ezt folytatva az ősszel elegendő szavazatot szerez az ENSZ közgyűlésében célja eléréséhez.
A 66 éves politikus négy és fél éve áll a világszervezet élén, a béke, a biztonság és az emberi jogok iránti erős elkötelezettséggel dolgozik, több reformot vitt véghez. Nagy hangsúlyt fektetett a szudáni Dárfúr kritikus helyzetének megoldására. Ban Ki Mun a legfontosabbnak a szegénység elleni küzdelmet, a nukleáris fegyverek felszámolását és a globális felmelegedés elleni erőfeszítéseket tartja.
Az ENSZ égisze alatti líbiai beavatkozással és a rendezéssel kapcsolatban személyesen is szerepet vállal.
A főtitkár szükségesnek tartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformját, hogy a világszervezet igazodjon a magalapítása óta végbement jelentős változásokhoz.