A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a május 31. előtt elbocsátottak bizonyos feltételek mellett alkotmányjogi panasszal fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz.

2011 februárjában az Alkotmánybíróság egyhangú döntésében megállapította, hogy a kormánytisztviselők indokolás nélküli felmentését lehetővé tevő jogszabályi rendelkezés alkotmányellenes, azonban csak május 31-ével semmisítette meg azt. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a május 31. előtt elbocsátottak bizonyos feltételek mellett alkotmányjogi panasszal fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz – ehhez kíván segítséget nyújtani a szervezet által készített mintabeadvány.

A Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatója a jogérvényesítés lehetőségeiről és annak feltételeiről, esélyeiről az indokolás nélküli felmentés kapcsán itt, a szervezet rövid állásfoglalása a téma kapcsán itt olvasható.

Az alkotmányjogi panasz benyújtásának megkönnyítését célzó, a Helsinki Bizottság által készített alkotmánybírósági mintabeadvány innen letölthető.