Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultja, aki az állami kártalanítást sérelmezi beadványában, és nem engedi ledózerolni bontásra ítélt házát. Az építési hatóság ennek ellenére bontást rendelhet el. Az ombudsman hivatala kedden azt közölte az MTI-vel: adategyeztetés miatt még nem döntöttek az eljárás megindításáról.

Marton Zoltán károsult az MTI-nek azt mondta, hogy az iszapömlésben megsérült házát nem engedi elbontani addig, amíg nem sikerül valamilyen megállapodást kötnie. Mint hozzátette, az övé azoknak a házaknak az egyike, amely a lebontott épületek üres területén még áll Devecserben, feleségével ideiglenesen a Máltai Szeretetszolgálat által az önkormányzattól bérelt lakásban laknak.

A bontási területen a szolgáltatók a katasztrófavédelem kérésének megfelelően már kikötötték a vizet és a villanyt is, a kivitelező cég már az utat is felszedte.

Marton Zoltán elmondta, hogy az önkormányzat által megbízott szakértők 17 millió forintra értékelték fel a házát, de ebből nem tud újat építeni; a lakóparkba amiatt nem költözik, mert ott melléképületet nem kapna, pedig 70 négyzetméteres műhelye van. Most új értékbecslést készíttetett, ennek az eredményére vár.

Hozzátette: ragaszkodik ahhoz, hogy saját maga terveztethesse és építtethesse fel a házát. A belügyminiszternek is írt már levelet, de onnan nem kapott választ, ezért fordult most Szabó Máté ombudsman hivatalához.

Muhoray Árpád, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka az eset kapcsán az MTI-nek elmondta: május 15-ig dönthet arról a károsult, hogy részt vesz-e az állami kártalanításban. A Marton család eddig nem tudott dönteni a felajánlott lehetőségek közül – sőt a Belügyminisztérium által pozitívan elbírált két egyedi kérelmét is visszavonta -, amelyek igénybevételének feltétele, hogy a házának bontásához hozzájáruljon. Hozzátette: ha a megadott határidőig sem sikerül dönteniük a kártalanítás módjáról, akkor az építési hatóság rendeli el a bontást a szennyezés felszámolása miatt. Kiemelte, hogy az új lakóparkban már nem választhat lakást a család, mert az arra vonatkozó szándéknyilatkozat beadásának határideje április 15-én lejárt, a lehetőségek közül még a készpénzes kártalanítást vagy a használt lakás vásárlását választhatják.

Az ombudsman hivatalában az MTI megkeresésére azt közölték: a Marton család beadványa megérkezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, mivel azonban a panaszból hiányoznak adatok, további információk beszerzését kezdték meg. Bernát György sajtótanácsadó közölte, hogy a még hiányzó adatok birtokában, hatáskör megléte esetén döntenek majd a vizsgálat indításáról, amelyről az érintettnek értesítést küldenek.