Alighogy megszavazta az Országgyűlés, Brüsszelből és Berlinből máris bírálattal illették hétfő délután a magyar alkotmányt. Werner Hoyer német külügyi államminiszter a médiatörvények kiváltotta aggodalmak megerősítéséről beszélt, míg Guy Verhofstadt az európai liberálisok vezére az alkotmány megvizsgálására szólította fel Viviane Reding állampolgári jogokért felelős biztost.

Több helyről is bírálattal illették hétfőn délután a röviddel korábban az Országgyűlés által elfogadott új magyar alkotmányt. A kritikusok megegyeznek azokkal, akik korábban a médiatörvény kapcsán is hevesen bírálták a magyar kormányt.

A tunéziai látogatáson tartózkodó Werner Hoyer, német külügyi államminiszter nyilatkozatában mindenekelőtt arról emlékezett meg, hogy Magyarország az utóbbi évtizedekben a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia elszánt harcosaként vitathatatlan helyet vívott ki magának a történelemkönyvekben. Arról is szólt, hogy éppen a németek soha nem fogják elfelejteni a magyaroktól kapott támogatást. A külügyi államminiszter szerint annál élénkebb figyelemmel és „nem minden aggodalom nélkül” követik a magyarországi eseményeket. Hoyer szerint az év elején hatályba lépett médiatörvények olyan alapjogi felfogásról tanúskodnak, amelyet a végrehajtott módosítások ellenére nehéz az Európai Unió értékeivel összeegyeztetni. „A médiatörvények kapcsán támadt aggodalmaink a ma elfogadott alkotmánnyal és annak hatályba lépésével felerősödnek, ahelyett, hogy eloszlanának” – jelentette ki a német kormány képviselője, aki arra is emlékeztetett, hogy Európa a „sokszínűség egysége”.

Az EP liberális frakciója arra szólította fel Viviane Redinget, az igazságügyi és állampolgári jogi biztost, hogy vegye górcső alá a frissen elfogadott magyar alkotmányt, „biztosítandó, hogy a szöveg ne mondjon ellen a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok európai alapértékeinek”. „A Bizottságnak kötelessége, hogy fellépjen, ha bármilyen ellentmondás van a nemzeti jogalkotás és az EU Szerződésében felsorolt értékek között. Ezt a kötelezettséget Barroso elnök is megerősítette a hónap korábbi szakaszában a kérdésemre adott válaszban. Miután a magyar miniszterelnök már jelezte készségét arra, hogy a Bizottság vizsgálódásának rendelkezésére bocsássa a szöveget, nem lehet további akadálya az értékelés mielőbbi megkezdésének” – közölte nyilatkozatában Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője.

„Ahelyett, hogy 21-ik századi alkotmány lenne, ez az alaptörvény a múlt század sötét napjait idézi, nacionalista jelképektől és demokratikus korlátozásoktól nyüzsög. Ahelyett, hogy kísérletet tett volna az alkotmányozás folyamatában a magyar társadalom valamennyi részének az egységbe forrasztására, Orbán Viktor és jobbközép többsége átzavarta ezt az alapvető reformot a parlamenten” – jelentette ki Daniel Cohn-Bendit, az európai zöldek társelnöke. Kollégája, Rebecca Harms úgy vélte, hogy az alkotmány visszalépést jelent a pluralizmus és a demokrácia számára Magyarországon. „Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a Bizottság és a tagállamok megint vígan szemet hunynak az uniós alapértékek aláásása felett” – hangsúlyozta a társelnök.