A magánszemélyek számára idén is május 20-a a 1053 számú személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje. Nem célszerű azonban a benyújtást az utolsó napokra halasztani!

Amennyiben a bevallásban a magánszemély adót igényel vissza, akkor mindenképpen jobban jár, ha már a határidő előtt eleget tesz a bevallás beadási kötelezettségének. A visszautalás ugyanis a beérkezéstől számított 30 napon belül indul – feltéve, hogy a bevallás hibátlan.

Amennyiben a bevallás befizetési kötelezettséget tartalmaz, akkor is érdemes a határnapot megelőzni, hiszen postai vagy személyes benyújtás esetén elkerülhető a május 20-a környékén tapasztalható hosszas várakozás. Az adót abban az esetben is május 20-áig kell megfizetni, ha a bevallás benyújtása korábban megtörténik.

A bevallás kitöltésének megkönnyítésére mindenképpen javasoljuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomtatvány-kitöltő programjának használatát.

A bevallás benyújtásának több módja van. A kitöltő program használatával elkészített bevallás benyújtható elektronikus úton, a www.magyarorszag.hu honlapon keresztül. Ennek feltétele az ügyfélkapus regisztráció, mely elvégezhető a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain, az okmányirodákban, a személyi adat- és lakcímnyilvántartó központi szervénél, illetve a Magyar Köztársaság konzuli képviseletein. Ezen módszer előnye, hogy a kitöltő-programmal elkészített bevallást az interneten keresztül lehet elküldeni, megspórolva a feladásra fordított időt. Az adóhatóság további szolgáltatásaként az elektronikusan beküldött bevallások feldolgozás utáni állapota, illetve a folyószámla adatok az Ügyfélkapun keresztül elérhető eBEV portál segítségével megtekinthetőek.

A NAV nyomtatvány-kitöltő programjával elkészített és kinyomtatott, illetve a hagyományos nyomdai úton előállított, a bevallási egységcsomagban megkapott személyi jövedelemadó bevallást, postán is fel lehet adni, illetve személyesen is át lehet adni a NAV ügyfélszolgálatain.