Horvátország kedden lezárta az európai uniós csatlakozási tárgyalások két újabb, a mezőgazdaságról és vidékfejlesztésről, valamint a strukturális, illetve kohéziós alapokat kezelő regionális politikáról szóló témafejezetét – jelentette be Martonyi János magyar külügyminiszter.

Két újabb EU-csatlakozási témafejezetet sikerült lezárni Horvátországgal – jelentette be a keddi brüsszeli tárgyalási forduló után Martonyi János, az EU soros elnökségét ellátó Magyarország külügyminisztere. Stefan Fülebővítési EU-biztos elmondta, hogy a mezőgazdaságról és vidékfejlesztésről, valamint a strukturális, illetve kohéziós alapokat kezelő regionális politikáról szóló témafejezet olyan két terület, amely együttesen az EU költségvetéséből a kifizetések mintegy háromnegyedét fedi le. Gordan Jandrokovic horvát külügyminiszter azt mondta, hogy a két fejezetről született megállapodásban teljes mértékben érvényesülnek hazája célkitűzései.

Martonyi János szerint a két fejezet lezárása pozitív üzenet a Nyugat-Balkánnak, a miniszter jelenleg lát esélyt arra, hogy Horvátország még a magyar uniós elnökség ideje alatt, tehát június végéig teljesen lezárja a csatlakozási tárgyalásokat. Stefan Füle szerint Horvátországnak még

  • végre kell hajtania a hajógyártás szerkezetátalakítását,
  • valamint további reformokat kell megvalósítania a közigazgatás és az igazságszolgáltatás területén,
  • illetve alapjogi hiányosságokat kell felszámolnia.
  • Eredményesebben kell fellépnie a korrupció ellen,
  • és teljes mértékben együtt kell működnie a délszláv háborús bűncselekmények ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszékkel (ICTY).