Hosszú szünet után ismét megkezdődtek a kilakoltatások, egyelőre csak az önkormányzati tartozásoknál van lehetőség ilyen eljárásra, a végrehajtók eddig minden esetben üres lakásokat találtak – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Krejniker Miklós, a végrehajtói kamara elnöke a lapnak elmondta: az elmúlt napokban néhány kilakoltatást már lebonyolítottak, ezekben az esetekben a helyi önkormányzatok kezdeményezték az eljárást: a helyhatóságok elmaradt lakbérek miatt indítottak végrehajtást. Hozzátette, hogy eddig valamennyi lakás üresen állt.

A kamara felmérése szerint a kilakoltatás nagyjából 200 ingatlannál tűnik elkerülhetetlennek.

Szécsényi-Nagy Kristóf, a közjegyzői kamara jogi irodájának vezetője arról számolt be, hogy a kilakoltatási moratórium részleges lejárta után megugrott a tartozások behajtásához szükséges fizetési meghagyás iránti kérelmek száma: az elmúlt félévben havi ötvenezer körüli beadvány érkezett, számuk ebben a hónapban meghaladhatja a hatvanezret. Továbbra is a rezsicégek keresik meg legtöbbször a közjegyzőket, a fizetési meghagyás iránti kérelmek nagyjából 65 százaléka víz-, gáz-, áram, vagy telefonszámla miatt érkezik és egyre nő a parkolási tartozások behajtását kérő beadványok száma is. A közjegyzők elé kerülő ügyek valamivel több mint 10 százalékában indul meg a végrehajtás.