A Baranya Megyei Bíróság pénteken hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasította a Pécsi Városi Bíróságot a halálos közlekedési balesetet okozó Berta Attila, volt Tolna megyei és budapesti rendőrfőkapitány perében.

A megyei bíróság Kovács Csaba vezette büntetőtanácsának indoklása szerint a városi bíróság döntése megalapozatlan volt, mert a történeti tényállás részben felderítetlen maradt.

A Pécsi Városi Bíróság tavaly novemberben közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek és kilenc hónap letöltendő fogházbüntetéssel sújtotta a nyugalmazott rendőrtábornokot. Emellett négy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és kötelezte a több mint félmillió forint perköltség megfizetésére.

Berta Attila 2008. december 18-án este a szekszárdi Szent István téren, gyalogátkelőhelyen elütött egy 60 éves asszonyt, aki a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

Az első fokon eljáró bíróság szerint a vádlott nem fokozott óvatossággal közelítette meg a gyalogátkelőhelyet, s ezzel megsértette a KRESZ előírásait. A sértettet a külső sávban, 45-48 kilométeres óránkénti sebességgel ütötte el, pedig kellő figyelemmel, körültekintéssel elkerülhette volna a balesetet.

A Baranya Megyei Bíróság azonban úgy foglalt állást, hogy a vádlott felelősségére csak az ellentmondások kiküszöbölése után lehet következtetni.

Kovács Csaba bíró rámutatott: a városi bíróság nem derítette fel, hogy Berta Attila melyik útról kanyarodott ki a főútra, és vizsgálni szükséges azt is, hogy a sértett által elszenvedett súlyos sérüléseket mekkora elütési sebesség okozhatta.

A bíró megjegyezte, a műszaki szakértői vélemények egyes részletekre kiterjedően nem voltak alátámasztva, a bíróság pedig helytelen következtetéseket vont le az eljárás során.

Az 1991-től Tolna megyei rendőrfőkapitányként, majd 1997. január 6. és 1998. augusztus 1. között Budapest főkapitányaként dolgozó Berta Attila ellen más büntetőeljárás is indult. A nyugalmazott tábornokot a Fővárosi Bíróság idén februárban két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta befolyással üzérkedés miatt. Berta biztonsági cége éveken át egy szegedi nagyvállalkozóval állt kapcsolatban. Amikor 2005 nyarán a nyugalmazott tábornok számára jól jövedelmező szerződést a másik fél fel akarta bontani, Berta magas szintű rendőri kapcsolataira hivatkozva azt közölte a nagyvállalkozóval, hogy titkos nyomozás folyik ellene, de ő 10-15 millió forintért el tudja intézni az eljárás megszüntetését. A büntetőper adatai szerint pénzátadás nem történt, mint ahogy titkos nyomozás sem folyt a szegedi nagyvállalkozó ellen, aki 2005 nyarán megvált Berta cégétől, és az UD Zrt.-t bízta meg az őrzés-védelemmel. A beszélgetésről azonban titokban, máig nem tisztázott körülmények között hangfelvétel készült, amelyet évekkel később a UD Zrt.-nél tartott házkutatáson találtak meg a hatóságok, és ez alapján vádat is emeltek Berta ellen.