Közös levélben szorgalmazza a francia államfő és az olasz miniszterelnök a schengeni szabályok módosítását. Róma és Párizs között az utóbbi hetekben a menekültáradat kezelése miatt lett egyre feszültebb a viszony.

 Közös levelet intézett az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökéhez Nicolas Sarkozy francia államfő és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, melyben a két politikus a schengeni határkódex megváltoztatását sürgeti. A kedden Rómában tartott francia-olasz kétoldalú csúcstalálkozónak különös jelentőséget adott az a tény, hogy az olasz hatóságok a közelmúltban olyan dokumentumokkal láttak el több mint 20 ezer tunéziai menekültet, melyek révén azok szabadon mozoghatnak a schengeni övezeten belül.

 
Ez azonban korántsem tetszett Franciaországnak, amely április közepén lezárta határszakasza egy részét, megakadályozandó, hogy Olaszországból több száz tunéziai menekült érkezhessen az országba.
 
A Europolitics összeállítása szerint a keddi bilaterális csúcstalálkozót követően az olaszok a nagyobb szolidaritás fontosságát hangoztatták, a franciák ezzel egyidejűleg pedig a külső határvédelmi ügynökség, a Frontex megerősítését szorgalmazták, valamint a schengeni védzáradékok felülvizsgálatát abban az esetben, ha valamely ország nem tesz eleget a többiekkel szembeni kötelezettségeinek.
 
A schengeni határkódex 23-as cikkelye lehetővé teszi, hogy a közrend vagy a közbiztonság súlyos veszélyeztetése esetén a tagállamok ideiglenesen visszaállítsák az ellenőrzést belső határaikon. A Bizottság schengeni reformról nem beszél, helyette a 23-as cikk tisztázását hangsúlyozza. Egy, a Europolitics-nak nyilatkozó bizottsági szóvivő szerint ha a belépés helye szerinti tagállam és a célország más-más megközelítést alkalmaz, akkor a Bizottságnak komolyan el kell gondolkodnia ezen interpretációs problémák megoldásán.
 
Az EU végrehajtó testülete a bevándorlás témakörében május 4-én teszi közzé a közleményét, amelyet a belügyminiszterek május 12-i rendkívüli ülésükön már meg is vitatnak. A dosszié az Európai Tanács június 24-i ülésén is kiemelt figyelmet kap majd.