A Független Rendészeti Panasztestület szerint többször is jogot sértettek a rendőrök egy a kórházba szülni igyekvő nő és férje esetében, amikor igazoltatták és kihallgatták őket. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel hétfőn azt közölte: az ügyben a törvényes határidőn belül döntést hoz.

A panasztestület az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szülőkkel szemben előbb a szülés helyszínén, a Napvilág Születésházban, majd közvetlenül az anya kórházba szállítása után intézkedtek a rendőrök.
A panaszbeadvány szerint a még 2010 októberében történt eset során az újszülött újraélesztése még folyamatban volt, amikor a rendőrök igazoltatni kezdték a férfit, aki így nem tudta figyelemmel kísérni az eseményeket, és nem állt módjában tájékozódni gyermeke egészségi állapota felől. Majd amikor a feleségét kísérte a mentőkocsihoz, egy rendőr feltartóztatta, hogy további kérdéseket tegyen fel neki.
A kórházba szállítást követően, nem sokkal azután, hogy az asszonyt a műtőből kitolták, két rendőr jelent meg, és a két panaszost egy időben, külön helyiségben kihallgatták. A nő kihallgatása a kórteremben, az ott tartózkodó többi beteg jelenlétében zajlott – áll a közleményben.
A testület vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy a férfi igazoltatása nem volt jogsértő, mivel a rendőröknek a feltételezésük szerinti jogellenes cselekmény helyszínén tájékozódniuk kellett a jelenlévők kilétéről és szerepéről. Ezzel szemben akkor, amikor a mentőhöz igyekeztében feltartóztatták és kérdéseket tettek fel neki, a rendőrök már tudták, hogy az ő gyermeke és felesége került veszélyhelyzetbe, és hogy kórházba kell őket szállítani, ezért nem lett volna akadálya annak, hogy a kikérdezését későbbre halasszák. A panasztestület ezért úgy ítélte meg, hogy a férfi nyilatkoztatása az adott körülmények között jogszerűtlen volt és megsértette alapvető jogait.
Jogsértőnek találta a testület az anya kórházi kihallgatásának körülményeit is, mivel az a nő betegtársainak jelenlétében történt. Mint írták, az eset körülményeiből nyilvánvaló volt, hogy az anya vallomásában elhangoztak különleges személyes adatok, amelyeket nem lett volna szabad illetéktelenek előtt felvenniük a rendőröknek.
“A rendőrség nem teljesítette azon kötelezettségét, hogy a panaszos személyes adatok védelméhez fűződő alapvető jogát megfelelően biztosítsa, és ezzel súlyos alapjogsértést követett el az édesanya rovására” – olvasható a közleményben.
A panasztestület az üggyel kapcsolatos állásfoglalását megküldte az országos rendőrfőkapitánynak, akinek 30 nap alatt kell döntenie arról, hogy megalapozottnak találja-e a panaszt – tették hozzá.
Az ORFK Szóvivői Irodája az MTI megkeresésére közölte: a panasztestülettől megérkezett az állásfoglalás; “az ügyben a törvényes határidőn belül döntés születik”.