Az EU adatvédelmi munkacsoprtjának elnöke, Jacob Kohnstamm lépéseket helyezett kilátásba az Apple iPhone helymeghatározási információk gyűjtése és tárolása, valamint a Sony Play Station hálózat személyes adatokkal történt visszaélés gyanúja miatt. Új jelenség, hogy a munkacsoport aktívan igyekszik koordinálni a tagállami adatvédelmi biztosok fellépését.

A Munkacsoport figyelemmel kíséri az Apple iPhone készülékein történő helymeghatározási adatok gyűjtéséről és tárolásáról, valamint a személyes adatok Sony Play Station hálózatról történt kiszivárgásáról szóló híreket. Vizsgáljuk annak részleteit, hogy mi történt, és a lehetséges lépéseket fontolgatjuk – jelentette ki Jacob Kohnstamm, az EU adatvédelmi munkacsoportjának elnöke (a brüsszeli úgynevezett 29-es munkacsoport a tagállamok adatvédelmi biztosaiból áll). A munkacsoport koordinált fellépésre törekszik a nemzeti jogszabályok keretein belül.

A személyes adatokkal történt ezen és a más, a közelmúltban megvalósult visszaélések ismételten bizonyítják, hogy a vállalatoknak biztosítaniuk kell a fogyasztóik személyes adatainak megfelelő védelmét. A privacy-by-design és az alapértelmezés szerinti adatvédelmi beállítások kulcsfontosságúak. Továbbá a vállalatoknak teljes mértékben átláthatónak kell lenniük a tekintetben, hogy milyen személyes adatot gyűjtenek és tárolnak, milyen célból. Még ha a vállalat adatgyűjtésre vonatkozó érdeke törvényes is, a fogyasztóknak elutasítási (opt-out) lehetőséget kell biztosítaniuk. Amennyiben hiányzik a törvényes érdek, információ csak a fogyasztó adatkezeléshez adott kifejezett hozzájárulása után gyűjthető és tárolható – szögezte le Jacob Kohnstamm.

Kohnstamm elnök úr fellépése az újonnan kipattant ügyek kapcsán új irányt adhat az európai adatvédelemnek – kommentált Jóri András adatvédelmi biztos. Eddig a tagállami adatvédelmi felügyelők sokszor koordinálatlanul léptek fel multinacionális cégekkel szemben, gyengítve a közös európai pozíciót. Az európai adatvédelmi munkacsoport határozottabb fellépése hozzásegíthet ahhoz, hogy Európa közös hangon szólaljon meg, és jobb esélyekkel kérjük számon az európai értékeket a globális cégeken.