Elismeréssel szólt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője arról, hogy az EU-tagállamok közül egyedüliként Magyarország még működteti nagykövetségét Líbia fővárosában, Tripoliban.

Az EurActiv brüsszeli internetes hírportálon kedden megjelent nyilatkozatában Maja Kociancic kijelentette: Líbiában “a helyzet nagyon nehéz, és tiszteljük a magyar elnökséget azért a munkáért, amelyet ott végez”. A líbiai rezsim egyes tagjait is ért múlt heti NATO-csapás és az azt követő zavargások után minden, még ott tartózkodó EU-tagország kiürítette képviseletét Tripoliban, és az ENSZ-alkalmazottak is elhagyták az országot.

A magyar nagykövetség mellett mindazonáltal még Romániának is működik egy konzuli szolgálata Líbiában.

Kociancic kijelentette, hogy az EU-tagországoknak saját felelősségük alapján kell dönteniük helyszíni jelenlétükről, saját biztonsági értékelésük és szükségleteik alapján.

A cikk arra is emlékeztetett, hogy Magyarország NATO-tagállam ugyan, de nem vesz részt a Líbiát érintő katonai műveletekben.

Kociancic jelezte, hogy a magyar nagykövetség az unió számára az egyik legfontosabb információforrás Líbiában. Az EU továbbá a környező országok illetékeseivel, nemzetközi partnereivel és nemzetközi szervezetekkel is szoros kapcsolatot tart – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy Brüsszel időnként még kap diplomáciai jelzéseket a líbiai hatóságoktól is.