Nem várható végleges döntés jövő héten az európai atomerőművek biztonsági felülvizsgálatának kritériumrendszerével kapcsolatos még nyitott kérdésekről – értesült bizottsági forrásokból a BruxInfo.

Günther Oettinger EU-biztos az energiaügyi miniszterek keddi, gödöllői informális ülésén újságírók szűk csoportjának nyilatkozva elmondta: arra számít, hogy az atomerőműveket felügyelő hatóságok szervezete által a közelmúltban nyilvánosságra hozott iránymutatások alapján a nemzeti regulátorok jövő csütörtöki éves ülésükön két terület kivételével elfogadják a stressztesztekhez javasolt kritériumokat.

„Megfelelően erősnek tartom a WENRA által javasolt kritériumokat ahhoz, hogy jövő héten a legtöbb területen uniós szinten konszenzusra jussanak a nemzeti szabályozóhatóságok, beleértve azon országok felügyeleti hatóságait is, amelyek nem rendelkeznek nukleáris erőművekkel” – közölte a biztos.

Az egyik kérdéses terület a tesztek kiterjesztése emberek által okozott biztonsági kockázatokra is, mint például repülőgéppel elkövetett terrorcselekmények. Oettinger szerint ez a szempont eredetileg nem szerepelt a Bizottság mandátumában, amelyet a tagállami vezetők úgy határoztak meg márciusban, hogy a fukushimai természeti katasztrófa kapcsán előálló atomkatasztrófa tanulságaira kell építeni az európai stresszteszteket.

„Néhány tagállam szeretné, ha ezek a kockázatok is bekerülnének a vizsgálati szempontok közé, mások viszont egyelőre ellenzik a kör ilyen irányú bővítését. Valószínű, hogy egyelőre nem kerül be a kötelező kritériumok közé” – vélekedett újságírói kérdésre válaszolva Oettinger. Hozzáfűzte: semmi sem akadályozza meg a tagállamokat abban, hogy az uniós kritériumoknál szigorúbb felülvizsgálati szempontokat válasszanak, aminek akár a terrorcselekmények elleni védettség is része lehet.

A másik nyitott kérdés a vizsgálati eredmények „hitelesítése”. EU-forrásokból a BruxInfo úgy értesült, hogy erről legkorábban júniusban várható megállapodás a tagállami hatóságok között. Itt a vitás szempontok között szerepel, hogy milyen összetételű legyen a hitelesítést végző testület: tagja legyen-e valamennyi tagállam felügyeleti hatósága, vagy a tagállamok egy szűkebb köre legyen megbízva a hitelesítéssel.

„A stressztesztek megtervezése teljesen újszerű feladat a Bizottság számára, és vannak még nyitott kérdések a tagállamok között. Abban azonban egyetértés van, hogy az állapotfelmérésre szükség van, és mindenki megbízható és hiteles vizsgálati eredményeket szeretne” – jelentette ki Oettinger.

Újságírói kérdésre válaszolva Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az ülés záró sajtótájékoztatóján kijelentette: míg az atomenergia felhasználása vagy mellőzése minden tagállam saját hatáskörébe tartozik, az atomenergia biztonsági aspektusai közös ügynek számítanak.

„Senki sem kérdőjelezi meg, hogy szükség van a tesztekre annak érdekében, hogy az esetleges biztonsági hiányosságokat mielőbb és hitelt érdemlően ki lehessen mutatni” – közölte Fellegi.

A miniszter kitért arra is, hogy az Országos Atomenergia Hivatal készen áll a Paksi Atomerőmű biztonsági felülvizsgálatának elindítására. A miniszter a tervezett magyar vizsgálati szempontokat eredetileg szerette volna a miniszteri találkozó végén ismertetni, ám végül úgy döntött, hogy megvárja az uniós atomenergia regulátorokat tömörítő ENSREG jövő heti döntését. A BruxInfo értesülése szerint a Bizottság kifejezett kérésére döntött úgy a miniszter, hogy a bejelentéssel nem megy elébe a jövő heti döntésnek.