Hétfőn nyújtja be az Állami Számvevőszékről szóló új törvényjavaslatát az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága a Parlamentben.

Az új törvénytervezet hozzájárul a közpénzekkel való felelős gazdálkodáshoz és a közvagyon védelmének erősítéséhez, melyek a Kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit jelentik.

A törvényjavaslat – miközben megtartja az elmúlt húsz év közjogi hagyományait – számos új részletet tartalmaz, többek között a Számvevőszék függetlenségének biztosításáról, illetve a jelentések nyilvánosságáról. A legfontosabb eleme azonban az, hogy szeretnénk végre felszámolni a következmények nélküli ellenőrzések rendszerét.

Az elmúlt több mint húsz esztendőben az Állami Számvevőszékről szóló törvény nem igazán segítette a szerv munkáját, hiszen az ellenőrzöttek lényegében megtagadhatták az együttműködést anélkül, hogy bármilyen komolyabb szankcióval kellett volna szembenézniük. Ezen a gyakorlaton kívánunk változtatni a most benyújtandó javaslattal, hatékonyabbá téve a közvagyon megóvását. Az erre vonatkozó szabályozásból az alábbiakat emelnénk ki:

  • Eddig az ellenőrzött szervezeten múlt, készít-e intézkedési tervet azután, hogy az Állami Számvevőszék felhívta a figyelmét a feltárt hiányosságra. Az új törvényjavaslat szerint a jövőben kötelező lesz visszajelezni a megtett intézkedésekről, ráadásul szoros határidővel.
  • Az intézkedési terv megvalósulását ellenőrizheti az Állami Számvevőszék utólagosan. Ennek keretében lehetőség lesz a megtett intézkedések helyszíni vizsgálatára is.
  • Fontos kiemelni, hogy a javaslat szerint a Büntető Törvénykönyv módosításával büntetőjogi tényállássá válhat a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése. Ez azt jelenti, hogy ha nem működik közre az ellenőrzött szervezet a Számvevőszék munkájában, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, amennyiben meghiúsítja a közpénzek felhasználásának vizsgálatát, az ellenőrzés lefolytatását.

Úgy gondoljuk, a most benyújtott törvényjavaslat évtizedek jogszabályi hiányosságát szüntetheti végre meg, rendezetté, átláthatóvá és szigorúan ellenőrizhetővé téve a közpénzek felhasználását.