A PBT a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett működő, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum.

Felügyelet weboldaláról elérhető a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) honlapja. A PBT a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett működő, bíróságon kívüli, alternatív vitarendezési fórum, mely a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók között fennálló szerződésből eredő jogviták kezelésével foglalkozik. Az ilyen egyedi jogviták kapcsán a fogyasztók jelenleg a polgári bíróságokhoz vagy a kamarák melletti békéltető testületekhez fordulhatnak. A PBT felállásával 2011. július 1-jét követően gyorsabb, hatékonyabb és ingyenes eljárás keretében nyílik lehetőség a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók között felmerülő viták rendezésére.

Fontos tudni, hogy a PBT kizárólag olyan pénzügyi viták esetében indít eljárást, amelyekben az ügyfél (fogyasztó) által előzőleg közvetlenül a pénzügyi szolgáltatónál kezdeményezett panaszkezelési eljárás eredménytelenül zárult. A vitarendezési eljárás alapvető célja egyezséget létrehozni a felek között, ennek hiányában a PBT döntést hoz az ügyben.

A PBT működésének indulásáról, lehetséges döntéseiről, a fogyasztói kérelmek benyújtásának módjáról részletes információkat talál a PBT honlapján.