A galgagyörki támadással összefüggésben beidézett sértetti tanúk meghallgatásával kezdődik a romák elleni hat halálos áldozatot követelő támadássorozat egyes cselekményeinek bizonyítási eljárása kedden a Pest Megyei Bíróságon.

A március 25-én indult per eddigi tárgyalásain a vádlottak közvetlen családtagjait, ismerőseit és munkatársait idézte be és hallgatta meg tanúként Miszori László tanácsvezető bíró, aki a tárgyalás első napjaiban csak nyomozati iratokat ismertethetett, mert a négy vádlott közül csak Csontos István negyedrendű vádlott tett vallomást a 2009. április 22-én Tiszalökön történt gyilkosságban játszott bűnsegédi szerepével összefüggésben, majd ő is megtagadta a további vallomástételt.

Az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád és testvére, a másodrendű vádlott Kiss István már a nyomozati szakban elismerte a terhükre rótt kilenc cselekményből a 2008. július 21-i galgagyörki, az augusztus 8-i piricsei és a szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadást, amelyeket a romák közötti félelemkelő szándékkal magyaráztak, de tagadják a részvételüket a súlyos sérülésekkel vagy halállal végződött támadásokban.

A harmadrendű vádlott, Pető Zsolt az eddigi tárgyalásokon minden bűncselekményben való részvételét tagadta.

Múlt pénteken az öttagú bírói tanács vezetője a 2008. március 7-re virradóra történt besenyszögi fegyverrablással kapcsolatban idézte be tanúkét azt a hivatásos vadászt és feleségét, akiktől a vád szerint fegyverrel az első-, másod- és harmadrendű vádlott összesen hét vadászpuskát rabolt el eddig ismeretlen negyedik társával. Ezekkel a fegyverekkel öltek meg a romák elleni támadássorozatban hat embert, és ötöt súlyosan megsebesítettek.

Keddre beidézte a bíró a besenyszögi vadász két kiskorú lányát is, akiket a vád szerint a bíróság előtt álló férfiak szüleikkel együtt szintén megkötöztek a támadás éjszakáján.

A Pest Megyei Bíróságon a két fiatalkorú tanúmeghallgatását követően már a romák elleni támadássorozat egyes cselekményeivel összefüggésben hallgatnak meg sértetti tanúkat. A július 13-ig tartó tárgyalássorozatban a kilencből hét helyszínnel kapcsolatban hallgatnak meg tanúkat, így a tiszalöki és a 2009. augusztus 3-i kislétai gyilkosságok tárgyalására csak az ítélkezési szünet után, ősszel kerülhet sor.

Miszori László bíró a pénteki tárgyaláson bejelentette, a nyári ítélkezési szünet előtti utolsó tárgyalási napon a vádlottak elmeszakértői vizsgálatának eredményét tárgyalja.

Kiss Árpádot, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt az ügyészség aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolja.