Globális és európai kezdeményezések a szellemitulajdon-védelmi hatóságok munkamegosztásában címmel kezdődött ma konferencia a magyar soros EU elnökség alakalmából Budapesten.

Ma, amikor az európai társadalom számos kihívással néz szembe, mint a klímaváltozás, az energia- és a természeti erőforrások kimerülése, az egészségügyi és demográfiai problémák, általános az egyetértés az Európai Unión belül abban, hogy egy jól működő szellemitulajdon-védelmi rendszer motorja lehet e kihívásokra megoldásokat kínáló innovációknak. Nem véletlenül szerepel az Európai Unió 2020-as stratégiai céljaként az “innovációs unió” létrehozása, amely újra kulcskérdésként állítja fókuszba a K+F tevékenységet és az innovációt E törekvések része szerepel a vállalkozások innovációs keretfeltételeinek megerősítésére való törekvés az egységes szabadalmi rendszer megteremtésével. Ezen kívül a célok között szerepel a szerzői jogra ill. a védjegyoltalomra vonatkozó törvényi szabályozásának és jogalkalmazásnak a modernizálása is.

Ugyanakkor számos figyelmeztető jel utal a szellemi tulajdonvédelmi rendszer sebezhetőségére. A szellemi tulajdon az emberiség társadalmi, gazdasági és kulturális jóléte szempontjából felbecsülhetetlen érték egy olyan világban, ahol folyamatosan erősödik a hamisítási és kalóztevékenység.

Ezért a konferencia első fél napja a hamisítás és a kalóztevékenység elleni küzdelemmel, valamint az iparjogvédelem és a szerzői jogok hatékonyabb érvényesítésével foglalkozik, ráirányítva a figyelmet a nemzetközi viszonylatban is kiterjedt hamisítás és a kalóztevékenység egyre növekvő veszélyeire és az ezek ellen tett erőfeszítésekre.

A második nap lehetőséget nyújt a napjainkban tapasztalható éles piaci verseny következtében egyre több és bonyolultabb alkalmazás által kihívások elé állított szellemitulajdon-védelmi hatóságok munkájával kapcsolatos véleménycserére, feltárva a globális munkamegosztás lehetőségeit, és elemezve azt a kérdéskört, hogy az Európai Unió jogi szabályozásra vonatkozó tervei hogyan hatnak a felhasználók, az üzleti életben érdekeltek, a regionális és nemzeti hivatalok mozgásterére. Eddig is sikeres lépések történtek ebbe az irányba, mint pl. a nemzetközi munkamegosztás alapjainak lerakása, a Szabadalmi Együttműködési Szerződés felülvizsgálata. Ugyanakkor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kötelezettséget vállalt olyan nemzetközi projektben is, amelyek nemzetközi viszonylatban segítik elő a gyors, költséghatékony és jó minőségű szabadalmioltalom-szerzést. Lehetővé teszi, hogy a projekt résztvevői gyorsabban és hatékonyabban jussanak szabadalmi oltalomhoz úgy, hogy hasznosítják a kezdeményezésben részt vevő más hivatalok munkáját, elkerülve a kettős szabadalmaztatás csapdáját.

A konferencia célja, hogy bepillantást adjon a szellemitulajdon-jogok európai és a globális rendszere előtt álló kihívásokba.

A konferencia alkalmából tartózkodik Magyarországon a legnagyobb szabadalmi bejelentő államok és szervezetek vezetője, az USA, EPO elnöke csakúgy mint az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének főigazgatója.

További információk→