Várhatóan jövő évtől léphet hatályba a köztisztviselők új etikai kódexe, a tervek szerint akár el is bocsáthatják azokat, akik súlyosan megszegik az ebben foglaltakat.

A szabályzat középpontjában az ügyfélközpontúság áll. A kódexben új elemként a korrupciós kockázatok feltárása és kiiktatása is szerepel majd – mondta el vasárnap Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumparlamenti államtitkára.

Az etikai kódex tartalmazza majd mindazon magatartási normákat, amelyeket nem rögzít a törvény. A tisztviselői hivatás ellátásához az igazgatási hozzáértésen felül a tisztviselőnek a viselkedés, a magatartás általános normáit meghaladó követelményeknek is eleget kell tennie. Ez a közigazgatásba vetett társadalmi bizalom fenntartásához szükséges – mutatott rá Rétvári Bence. Az előírásokat betartók érdekében akár meg is válhatnak szakmai és etikai követelmények súlyos megszegőitől. Az új etikai kódex várhatóan jövő évtől lép hatályba. A Magyary Zoltán program részeként kidolgozandó új szabályrendszer első változatai már megszülettek, a végleges szövegről a tervek szerint június közepén döntenek majd.

Új, a korábbinál egyszerűbb teljesítményértékelési rendszert vezet be a kormány, aki ezen rendszeresen rosszul teljesít, az szintén felmenthetővé válhatna. A tisztviselő érdekeit védő garancia, hogy az e jogcímen elrendelt felmentést munkaértékeléssel kell alátámasztani. A szakmai alkalmatlanság mostantól azonban csak valamilyen konkrét feladattal, illetve munkakörrel összefüggésben értelmezhető, nem általában a köztisztviselői pályával. A szakmai minősítéseket évente végzik majd el – jelezte az államtitkár.